Klik venligst
NYHETER 2024-04-14 KL. 10:58

Idag slås alla tiders bottenrekord

Av Per Brolléus

Söndag eftermiddag slås alla tiders bottenrekord. Elpriset klockan 13-15 är på minus 78 öre.

Idag slås alla tiders bottenrekord

Det blåser kraftigt över Sverige och norra Europa idag. Det får stora effekter på elpriset som når den lägsta nivån någonsin. Klockan 13-14 får man 77 öre per kWh man gör av med och timmen senare, 14-15, får man ytterligare ett öre betalt för att göra av med el.

Det förra lågprisrekordet slogs i somras då priset var ner på minus 69 öre. Det lyxiga priset på el i elområde 4 (södra Sverige) kan dock bara nyttjas av de som har timprisavtal, vilket drygt tio procent av hushållen har idag.

Om man har dagsprisavtal, alltså att man betalar ett snittpris för elen utslaget över hela dygnet, så gör man också en riktigt bra affär genom att göra av med mycket el. Cirka -8 öre blir priset. Man ska dock vara medveten om att det tillkommer kostnader såsom överföringsavgift, vilket gör att det nästan är omöjligt att ändå gå plus med elpriset idag.

Elpriset i snitt per månad har under 2024 legat en bra bit under snittpriset för 2023 och i april är snittpriset i nuläget ca 40 öre per kWh. För ett år sedan var priset dubbelt så högt. Många hushåll har ett elavtal där man betalar för ett snittpris utslaget på månadsbasis.