NYHETER 2023-11-24 KL. 06:03

Husägare avslöjade kvinnliga tjuvar – misshandlades

Av Rickard Gustafsson

Övervakningskameran visade hur två kvinnliga tjuvar rotade runt i carporten. Husägaren larmade 112 och konfronterade därefter kvinnorna och försökte hålla kvar dem tills polisen kom. En av dem flydde medan den andra gjorde häftigt motstånd och delade ut rikligt med sparkar och slag mot husägaren.

Husägare avslöjade kvinnliga tjuvar – misshandlades
Den här bilden från övervakningskameran ska enligt polis och åklagare visa hur en av kvinnorna stoppar in en batteriladdare innanför tröjan. Foto: Polisens förundersökning/Arkivbild

Händelsen utspelade sig sent på kvällen den 21 augusti i fjol i ett bostadsområde i Lagan i Ljungby kommun.

Paret som bor på den aktuella adressen hade gått och lagt sig när det plötsligt plingade till på mobiltelefonen som visade att kameraövervakningssystemet aktiverats. I mobilen kunde de se hur två kvinnor med en hund rotar runt i carporten och att en av dem stoppar en batteriladdare innanför tröjan.

De slog larm till polisen och mannen i paret klädde sig snabbt och gick ut för att konfrontera kvinnorna. Båda försökte fly på cykel, men mannen lyckades hålla kvar den ena kvinnan tills polisen anlände.

Under envarsgripandet blev kvinnan fysiskt våldsam. Mannen uppger i polisförhör att kvinnan slogs för sitt liv och att han blev sparkad tre-fyra gånger på smalbenet och fick ta emot tio-tolv knytnävsslag mot bröstkorgen och armarna.

Efter att ha blivit knäad fem-sex gånger lyckades till sist mannen få ned kvinnan på marken och höll fast henne i 15-20 minuter tills polisen kom och kunde gripa henne. Genom bilderna på övervakningskameran lyckades polisen även identifiera kvinnan som flydde.

Kvinnorna är i 45-55-årsåldern och hemmahörande i Laholms respektive Ljungby kommun. De har nu åtalats vid Växjö tingsrätt där båda kvinnorna är misstänkta för stöld medan kvinnan från Laholm även åtalas för misshandel.

Båda erkänner i polisförhör att de befunnit sig i carporten men nekar till brottsanklagelserna. Laholmskvinnan uppger att väninnorna cyklade runt för att plocka blommor och stenar som de skulle använda till pyssel och att de tog skydd i carporten när det plötsligt började regna.

Hon menar att mannen uppträtt aggressivt, anklagat de för att stjäla och att de fysiska handlingarna skedde i självförsvar när hon ville ha tillbaka sin cykel.

Ljungbykvinnan nämner dock inte med ett enda ord i förhör att de tog skydd för regnet och erkänner att hon tagit upp batteriladdaren, men att hon lämnade kvar den när hon försvann från platsen. Laddaren har dock aldrig återfunnits.

Åklagaren kommer i rättegången att spela upp film från övervakningskameran och även visa bilder på de sår och blåmärken som mannen ådrog sig vid misshandeln. Mannen yrkar på ett skadestånd på 8 000 kronor för kränkning.