Klik venligst
NYHETER 2024-02-12 KL. 06:03

”Hur ska vi gamlingar ta oss till Mellby Center?”

Av Rickard Gustafsson

Mona Justusson, 83, satte sig på 225:an för att storhandla på Mellby Center. Att Hallandstrafiken inte längre stannar vid köpcentret upptäckte hon först när det var för sent. Nu kritiserar hon trafikbolaget och Laholms kommun för brist på fantasi och att inte bry sig om utsatta grupper i samhället.
– Det finns väldigt många utan bil i Laholm och hur har de tänkt sig att vi gamlingar och rörelsehindrade ska kunna ta oss till Mellby Center?

”Hur ska vi gamlingar ta oss till Mellby Center?”
Mona Justussons handlingsresa till Mellby Center gick åt skogen. Hon tycker att det är bedrövligt det inte går att åka kollektivt till kommunens största köpcenter. Foto: Rickard Gustafsson

Den 28 december i fjol upphörde Hallandstrafikens busslinje 225 att stanna vid Mellby Center. Anledningen var att närboende protesterat mot att Laholms kommun upprättat trafikföreskrifter som gjorde det möjligt för kollektivtrafik på Mellbyvägen.

Transportstyrelsen gav de närboende rätt och konstaterade att ett sådant beslut endast kan fattas av vägägaren, det vill säga Mellbystrands vägförening. En förening som i princip inte existerar då den legat vilande i många år.

Juridik är juridik och busslinjens färdkarta fick hastigt ritas om. Hållplatserna Mellby Center, Kungsfågelvägen och Ulanders väg ströks, vilket innebar att närmsta hållplats numera är över 800 meter från kommunens största köpcenter.

Den nya resrutten kände inte 83-åriga Mona Justusson till när hon promenerade till bussterminalen i Laholm. På skylten, där 225:an avgår, står det fortfarande att Mellby Center är en av hållplatserna på rutten.

"Titta här, på skylten står det att 225:an stannar på Mellby Center", säger Mona Justusson. Hallandstrafiken ändrade rutten den 28 december men har inte uppdaterat informationen på bussterminalen i Laholm. Foto: Rickard Gustafsson

Med sig hade hon sin dramatenväska för att kunna storhandla varor som inte finns i butikerna i Laholm.

– Jag är gluten- och laktosintolerant och utbudet är mycket större på Maxi än till exempel på Torghallen som är en mycket mindre butik, säger Mona till LT.

På Kustvägen söderut började Mona ana oråd. Hon gick fram till busschauffören som meddelade att stoppet vid köpcentret inte längre existerar.

– Det var så dags när vi redan var halvvägs till Båstad. Jag hade inte en jäkla aning, säger hon upprört.

Att hoppa av och gå tillbaka var inget alternativ. I stället blev det en tur- och returresa via 225:ans slutmål – Båstad station.

– Jag svor först, men blev så jäkla trött och åkte hem i stället. I morgon tar jag bussen till av de större butikerna i Halmstad i stället, berättar Mona.

"Hållplatsen är tillfälligt avstängd". När kollektivtrafiken till Mellby Center kan återstarta är i dagsläget högst oklart. Foto: Rickard Gustafsson

Ilskan är stor mot hur Laholms kommun och Hallandstrafiken hanterat situationen med de indragna hållplatserna.

Att trafikbolaget uppdaterar skylten på bussterminalen med rätt resrutt och tillhandahåller extra tydlig information i reseappen är det minsta man kan begära, menar Mona.

Att placera närmsta hållplats en knapp kilometer från köpcentret, anser Mona, är ett bevis på total ignorans av äldres och funktionshindrades behov i samhället.

– Jag tycker att det är för bedrövligt att man inte kan åka kollektivt till Mellby Center. Vi som inte har bil kan inte gå kilometervis med tunga kassar, säger Mona och ger beslutsfattarna en rejäl känga för sin kreativa oförmåga att hitta en lösning.

Hon tycker att kommunen och Hallandstrafiken skulle kunnat engagera sig för att skapa en tillfällig hållplats på Mellby Center eller åtminstone utnyttja hållplatserna i dess närhet.

– Med lite fantasi och god vilja borde de för sjutton kunna lösa det, säger Mona.

Det lär inte finnas många köpcentrum och stora handelsplatser i Sverige som saknar tillgång till kollektivtrafik. Mellby Center kan därmed vara unikt – i negativ betraktelse. Foto: Rickard Gustafsson

LÄS MER: Stopp för busstrafik på ”genväg” vid kusten