NYHETER 2023-11-21 KL. 16:50

Hundköpare kräver pengar efter tvist om stamtavla

Av Rickard Gustafsson

En kvinna i Malmö betalade 18 000 kronor till en laholmare för en ukrainskfödd hundvalp med tillhörande stamtavla. Någon stamtavla levererades aldrig och valpköparen vände sig därför till Allmänna reklamationsnämnden. ARN konstaterar att avtalet inte uppfyllts och har beslutat att laholmaren ska betala tillbaka nästan halva köpeskillingen.

Hundköpare kräver pengar efter tvist om stamtavla
En laholmare har, enligt Allmänna Reklamationsnämnden, brutit mot villkoren i ett köpeavtal i samband med en hundförsäljning. Foto: Adobe Stock

Sommaren 2022 sålde en laholmare en sju månader gammal ukrainskfödd Pomerian-valp till en kvinna i Malmö för 18 000 kronor.

I köpeavtalet ingick en stamtavla som skulle levereras så fort den ukrainska versionen av Kennelklubben utfärdat ett bevis på valpens härstamning.

Tiden gick och valpköparen såg inte röken av någon stamtavla. Till slut gav köparen upp och drog laholmaren inför Allmänna Reklamationsnämnden med kravet att i första hand få halva summan tillbaka och i andra hand att köpet skulle hävas.

Malmökvinnan skriver i sin inlaga till ARN att hon aldrig skulle lagt 18 000 på en Pomerian-valp utan stamtavla och att en valp utan stamtavla kostar cirka 10 000.

Hon har även bifogat en mejlkonversation med ukrainska kennelklubben som svarat att de ständigt utfärdar stamtavlor till valpar uppfödda i Ukraina 2021 när säljaren efterfrågar det.

Laholmaren har i sin tur svarat ARN att det i köpeavtalet står att stamtavlan översänds så snart som möjligt beroende på ukrainska kennelklubbens möjlighet att administrera detta.

Hon hävdar att hon erbjudit sig att köpa tillbaka valpen för samma pris (inklusive veterinärintyg) som den såldes för eftersom inte ukrainska kennelklubben levererat stamtavlan.

ARN konstaterar att köpeavtalet inte uppfyllts och rekommenderar laholmaren att betala tillbaka 8 000 kronor.