Klik venligst
NYHETER 2023-05-16 KL. 06:02

Hot tvingade laholmare att agera ”målvakt”

Av Rickard Gustafsson

En laholmare i 25-årsåldern upplät sitt konto åt bedragare och tog sedan ut pengarna åt dem i en bankomat. För det blev straffet villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott. Mannen hävdade i rätten att han genomförde brottet efter hot från en handfull personer, men vågar inte på grund av rädsla uppge vilka de är.

Hot tvingade laholmare att agera ”målvakt”
Laholmaren i 25-årsåldern upplät sitt konto för pengar som kom från bedrägeriverksamhet och för det straffas han nu med villkorlig dom, dagsböter och skadestånd. Foto: Bildbyrån

I juli förra året sattes 12 000 kronor in på laholmarens konto. Pengarna kom från bedrägerier som utförts mot två män och en kvinna i Katrineholm, Landskrona och Linköping.

Samma dag begav sig laholmaren till en bankomat i Halmstad där han fotograferades av en övervakningskamera när han tog ut pengarna.

Efter att polisens bedrägeriutredning avslutats valde åklagaren att åtala laholmaren för penningtvättsbrott. Laholmaren erkände handlingarna han anklagats för, men åberopade att han handlat i nöd eftersom han och hans anhöriga blivit hotade av andra personer.

Den tidigare ostraffade laholmaren menar att bakgrunden till hans roll som ”penningmålvakt” började med att han hamnat i en dispyt med personer på en fest. I rätten vittnade han om att hoten förmedlats via Snapchat och att uttagen gjordes under rädsla för att bli misshandlad om han inte gjorde som han blev tillsagd.

Det var först efter att han blev polisanmäld som han förstod att pengarna han tagit ut kom från bedrägerier, berättade laholmaren, och uppgav att han då ville swisha tillbaka pengarna direkt till de drabbade.

Vilka som hotat honom har laholmaren inte vågat berätta på grund av rädsla för repressalier, men uppger att det handlar om 4-5 personer. Senaste gången han träffade dem var när han gav dem pengarna.

Tingsrätten konstaterar i domen att laholmarens berättelse och uppgifter om vad som hände på festen och de efterföljande hoten är ”vaga, detaljfattiga och osammanhängande”. Det gör att domstolen anser att laholmarens nödvärnsinvändning framstår som obefogad och fäller honom för penningtvättsbrott.

Påföljden blev villkorlig dom och 50 dagsböter. Han döms också att betala skadestånd på 4 000 kronor till var och en av de tre bedrägerioffren.