Klik venligst
NYHETER 2022-09-02 KL. 15:32

Höstmarknad i strålande sensommarväder

Av Johan W Jönsson

Efter två år utan Våxtorps marknad var evenemanget äntligen tillbaka igen i juni. Även höstmarknaden kunde genomföras i strålande sensommarväder. ”Vädret är alldeles perfekt! Det är riktigt roligt att det är marknad igen, säger Mikael Ivansson på Dönardalens Delikatesser.

Höstmarknad i strålande sensommarväder
"Jan på stan" och "Arne gräv" med sällskap lät sig väl smaka av den stekta sillen med mos och lingon på Våxtorps marknad. Foto: Johan W Jönsson

Känslan var att det var mer folk än i våras. När LT besökte Våxtorps marknad mitt på dagen var det mycket trafik, extraparkeringen hade öppnat och det var trångt mellan stånden.

Marknadsgeneralen Lotten Nilsson hade som vanligt brått under ”Våxtorps nationaldag”. Hon gick runt och tog betalt av knallarna och hade egentligen ingen större lust att prata med tidningen.

– Går du med en bit så går det bra, säger Lotten och ler.

– Det är inte fler marknadsdiskar än i våras men det är nog mer publik än vad det var då. Det är fullt på den ena parkeringen, fortsätter hon.

Vad beror det på?

– Folk har väl hittat tillbaka. Sedan är det perfekt marknadsväder. Det är inget Sjönevads-väder. För där var 30 grader och det är för hett, säger Lotten.

Det var runt 160 knallar även under höstmarknaden. Sista gången innan pandemin var det 180. Ett gäng har hunnit sluta på grund av åldersskäl.


Våxtorps marknads höstupplaga lockade många besökare. Foto: Johan W Jönsson


De klassiska stånden med gräddbullar, marknadskarameller, rökt korv och fisk samt kläder, bär, skivor och leksaker fanns så klart representerade.

Per i Viken grillade korv så att svetten lackade i pannan. Lika mycket hade försäljarna av stekt sill med mos att göra. Ett par av de som lät sig väl smaka var Jan på stán och Arne-gräv.

– Det smakar mycket bra! Jag brukar äta sill när jag är här och jag har varit här på varje marknad sedan så länge jag kan minnas, säger Arne Gustavsson.

Jan Jönsson är inte en lika van marknadsbesökare.

– Men det är kul att det har kommit igång igen. Det verkar vara mer fart här än i våras. Det säger Arne i varje fall, säger Jan.

Dönardalens Delikatesser hade också att göra med sina lammburgare. De säljer även sina egna sillinläggningar och det egna lammköttet.

– Det är riktigt varmt! Men det är härligt när det värmer på och morgonfrosten har försvunnit. Det har varit kö till grillen nu i några timmar, så det går bra!, säger Mikael Ivansson.

Hur är det jämfört med vårmarknaden?


– Det är nog ungefär som i våras. Här är mycket folk, men jag hinner inte riktigt titta upp. Vädret är alldeles perfekt. Det är riktigt roligt att det är marknad igen, fortsätter han.


Mikael Ivansson med familj på Dönardalens Delikatesser hade att göra med att grilla lammburgare. Foto: Johan W Jönsson