Klik venligst
NYHETER 2023-02-02 KL. 17:32

Hishultsföretagare fångade tjuvar på egen hand

Av Rickard Gustafsson

Två tjuvar, i en gul skåpbil, slog till mot Abeco i Hishult och stal en elmotor. Fyra timmar senare upptäckte hishultsföretagaren Lars Ljungkvist av en ren slump den gula bilen på pendlarparkeringen vid E6 Mellbystrand. Tillsammans med en kollega såg han till att blockera tjuvarnas flyktväg tills polisen hann anlända och stöldduon kunde gripas.

Hishultsföretagare fångade tjuvar på egen hand
Företaget Abeco System på Hiskullevägen i Hishult fick besök av tjuvar. Tjuvar som ägaren till företaget och en kollega sedan fångade – i Mellbystrand. Foto: Privat

Den gamla klyschan att ”verkligheten överträffar dikten” stämmer bra in på den brottshistoria som utspelades i Hishult och Mellbystrand fredagen den 27 januari.

Strax efter lunchtid stals en elmotor, som vid tidpunkten förvarades utomhus, på träindustrin Abeco i Hishult. Vid tillfället var ägaren Lars Ljungkvist inne i fabriken och tillsammans kollegan Bahman Yaqoobi fullt inbegripen med att försöka reparera en maskin som krånglade.
– Vi satt i telefon med en tredje person när det plingade till i mobiltelefonen från vår övervakningskamera. Det är inte mycket trafik här eftersom vi ligger längst in på en gata och jag trodde först att det var grannen, en markägare, säger Lars Ljungkvist till LT och berättar att hishultsborna har en bra sammanhållning och hjälper varandra med att hålla utkik efter bilar och människor som normalt sett inte hör hemma i byn.

Ljungkvist tittade på övervakningsfilmen och kunde notera en gul skåpbil med svart huv som uppehöll sig vid företaget i fyra minuter.
– Det var en så iögonfallande färg och jag kände på mig att allt inte stod rätt till, men jag visste inte då att elmotorn var stulen, berättar Lars.

Lars och Bahman kastade sig i bilen för att lokalisera den gula bilen och hittade den strax därpå inne i Hishult. I skåpbilen satt ett utländskt par, båda i 40-årsåldern.
– Jag beskyllde dem inte för någonting utan frågade trevligt varför de hade varit vid mitt företag. De sa att de var ute efter att köpa skrot och undrade om vi hade något, berättar Lars.

Paret undkom konfrontationen den gången, men skulle några timmar senare möta Ljungkvist och kollegan igen.

Väl tillbaka på Abeco upptäcktes att en elmotor var stulen. Senare på eftermiddagen åkte Lars och Bahman till Halmstad för att träna thaiboxning.
– På vägen sa jag till min kollega, som brukar hålla på med mobiltelefonen, att vi skulle hålla ögonen öppna för då kanske vi skulle se bilen. Samtidigt ringde jag 114 14 för att polisanmäla stölden men det var kö. Helt plötsligt såg vi den gula bilen vid pendlarparkeringen i Mellbystrand och då ringde jag 112.

Medan Ljungkvist pratade med vakthavande befäl cirkulerade de i rondellen vid E6 – för att hålla koll på skåpbilen. Polisen beslutade att skicka en patrull till platsen.
– Jag frågade polisen om vi fick blockera deras flyktväg och då sa polisen att det var vårt eget beslut men att vi skulle vara försiktiga. Men vi bestämde oss för att göra det, säger Lars till LT.

En kvart senare kom polisen. Under väntan hade paret, vars skåpbil effektivt blockerats, betett sig lugnt och mer eller mindre erkänt för hishultsföretagaren att de stulit elmotorn.
– Det kom först en civilare, en tuff polistjej, som sa till dem att hålla sig lugna och stanna i bilen. Sen kom det en patrull med två poliser. De gjorde en husrannsakan i bilen och där låg vår elmotor.

Paret greps misstänkta för stöld och anhölls senare. Blott fyra dagar senare, tisdagen den 31 januari, hölls häktningsförhandling och rättegång samtidigt i Halmstads tingsrätt.

Ljungkvist medverkade som vittne i rätten och berättar att mannen och kvinnan erkände stölden på Abeco.
– De sa i rätten att de trodde att de fick ta elmotorn för att det var skrot. Visst, den är gammal och inte värd så mycket, 2 500 kronor, men välfungerande och viktig för oss. Men framför allt får man inte ta andras egendom, säger Lars.

Domen i stöldmålet faller inom två veckor.