NYHETER 2022-01-11 KL. 14:11

Helikopterjakt efter flyende inbrottstjuvar

Av Rickard Gustafsson

På måndagseftermiddagen var det ett stort polispådrag i Våxtorpstrakten. Jakten efter två gärningsmän som upptäcktes och flydde från en inbrottsstöld i Horsabäck blev resultatlös trots att spaning genomfördes med helikopter och att många polispatruller från flera län var inblandade. Polisen håller det inte för otroligt att männen kan ingå i en stöldliga.

Helikopterjakt efter flyende inbrottstjuvar
Många poliser, förstärkta med helikopter från Göteborg, sökte på måndagen efter en vit skåpbil efter ett inbrott utanför Våxtorp. Jakten misslyckades och vare sig skåpbil eller de två gärningsmännen kunde hittas. Foto: Niklas Jonasson/Unsplash

Det var vid 13.30-tiden på måndagen den 10 januari som en fastighetsägare kom hem till sin bostad i Horsabäck mellan Våxtorp och Hishult. Där upptäckte han två män i en vit skåpbil som stod parkerad på infarten utanför fastigheten.
– Fastighetsägaren undrade vad de gjorde där och fick förklarat för sig att männen letade efter ett ställe eller en adress där de skulle köpa något som de sett i en annons, berättar Sandra Clarén, förundersökningsledare på Laholmspolisen.

Enligt polisen ska fastighetsägaren, som inte lagt ut någon annons, ha fattat misstanke om att allt inte stod rätt till och hade därför med sin egen bil blockerat reträttvägen för inkräktarna. Sandra Clarén berättar vidare att de två misstänkta gärningsmännen plötsligt fick väldigt bråttom.
– De drog iväg med den vita skåpbilen genom en nyplanterad bokhäck och det visade sig senare att de fått med sig batteri och motorsåg till ett värde av 12 000 kronor. Det kan vara fler saker som tillgripits och vi har just nu en patrull på plats som förhör fastighetsägaren.

Efter att fastighetsägaren larmat polisen sattes det in stora resurser för att fånga de flyende tjuvarna. En polishelikopter från Göteborg aktiverades i insatsen och larm gick ut även till närliggande lokalpolisområden i andra län med information om att hålla ögonen öppna efter en vit skåpbil av märket Iveco, som åtminstone vid tidpunkten hade slovakiska registreringsskyltar.
Trots helikopter i luften och flertalet polispatruller ute på de angränsande vägarna lyckades inte polisen lokalisera skåpbilen.
– Vi letade överallt, men det tar alltid en liten stund innan vi är på plats och den här gången lyckades de komma undan, säger Sandra Clarén.

Polisen berättar att de två misstänkta gärningsmännen fortfarande är på fri fot och har i nuläget inga signalement på männen men uppger att de talade svenska med fastighetsägaren.
Att skåpbilen var slovakiskregisterad kan betyda att männen ingår i en organiserad stöldliga, men det är enligt Sandra Clarén bara en teori och spekulationer.
– Det skulle kunna vara en liga som opererar, men för tillfället är det här den enda anmälningen jag har på mitt bord. Jag har inte den större bilden av läget men det kan finnas andra ärenden där det figurerar en vit skåpbil, säger hon till LT.
Polisen är intresserade av att komma i kontakt med vittnen som kan ha sett den vita skåpbilen och uppmanar allmänheten att, om så är fallet, ringa 114 14.