Klik venligst
NYHETER 2023-09-19 KL. 16:22

Här är Laholms kommuns fulaste gräsmatta

Av Johan W Jönsson

Charlotte Eriksson Strandberg som bor i Laholm har kommunens fulaste gräsmatta. Hennes mamma tyckte att hon skulle skicka in en bild på den uttorkade gräsmattan där såväl fåglar som fotbollssparkande barn hjälpts åt att göra mattan ännu fulare.
– Kul att vara bäst på något, skrattar Charlotte.

Här är Laholms kommuns fulaste gräsmatta
Så här grön och grann var inte gräsmattan när Charlotte Eriksson Strandberg skickade in bilden tidigt i somras. Se tävlingsbidraget längre ner i reportaget. Foto: Johan W Jönsson

Laholms kommun initierade en fototävling kring vem som hade kommunens fulaste gräsmatta. Det var mitt under den värsta torkan tidigt i somras då många gräsmattor var gula.

Tanken var att göra ”en rolig grej av en tråkig”. När tävlingen startade rådde nämligen bevattningsförbud. Att lyfta fram goda föredömen som sparat på vattnet var en del.

Nu har tävlingen avgjorts och den som vann den tvivelaktiga titeln ”Laholms fulaste gräsmatta” var Charlotte Erikson Strandberg som bor på Glänninge i Laholm med sin familj.

– Det var roligt att vinna. Jag trodde att jag skulle ha hyfsade chanser när jag skickade in bilden. Samtidigt så tänker jag att de flesta gräsmattor såg ut typ så då, säger Charlotte.

Varför valde du att skicka in?

– Mamma hade läst om tävlingen och tyckte att vi skulle vara med. Vi har alltid haft ful gräsmatta, så det var en passande tävling när den var ännu fulare än vanligt.

Charlotte berättar att hon och maken fått hjälp med sin gräsmatta från olika håll och kanter men att den inte vill bli riktigt bra ändå. Hon är ändå tacksam över den hjälp de fått.

– Vi har försökt att göra om den och ingen skugga ska falla på de som hjälpt oss. Det är nog vi som är dåliga på att sköta om gräsmattan, vi är bovarna i det här. Vi gör något fel.

Det går knappast att klandra juryn för valet. Det är en riktigt ful gräsmatta. Förstaplatsen i tävlingen känns fullt motiverad. Foto: privat

Redan förra året var fåglarna och pickade efter feta larver i gräsmattan (vilket drabbade många i fjol). När sedan torkan kom och barnen dessutom spelade fotboll på mattan var det kört.

– Jag tror att den var helt död. Vi sådde lite nytt gräs och det har tagit sig nu. Men det är fortfarande ingen vacker gräsmatta. Det är det inte, ler Charlotte.

Hon förklarar att resten av familjen inte är direkt lyrisk över titeln ”Laholms fulaste gräsmatta” men flera grannar har gratulerat till titeln och själv tycker hon mest att det är en lite kul grej.

– Vi får se hur framtiden ser ut för vår gräsmatta. Om det blir samma ”skötsel” framåt eller om vi ska försöka göra något åt den. Vi kommer inte att sikta på att vinna igen nästa år i alla fall.

Totalt var det 15 bidrag som var med och tävlade. Charlotte misstänker att ännu fler varit med och tävlat om det fortsatt att vara torrt och råda vattenförbud i kommunen.

– Jag tycker att det var en rolig och bra tävling, säger vinnaren som ser fram emot att få ta del av priset som är en guidad, underhållande och lärorik visning av Statktraft.

– Jag hade tänkt att vi skulle gå ner där och kolla någon gång ändå. Jag tänker att man också kanske kan få höra lite historia om fästningen och så, avslutar Charlotte.

Juryns motivering

”Vinnaren har kämpat redan sedan förra sommaren, då fåglarna hackade upp stora delar av gräset. Man har investerat i gräsfrön, men dessa ligger ännu på ytan utan att ha grott. Man har även investerat i en fotbollsrebounder, vilket bidrar extra till slitaget! Det är en riktigt ful gräsmatta!”

Charlotte Eriksson Strandberg som bor i Laholm med sin familj vann tävlingen om vem som har fulast gräsmatta i kommunen. Foto: Johan W Jönsson