Klik venligst
NYHETER 2024-02-02 KL. 15:49

Halland har fått sitt första vargrevir

Av Johan W Jönsson

I maj i fjol såg kamraterna Rasmus Bengtsson och Isak Johansson från Knäred två vargar samtidigt i Mästocka. Nu har Länsstyrelsen fastslagit att det första vargreviret i Halland bildats. Det gränsar till just Mästocka i söder.

Halland har fått sitt första vargrevir
Resultaten av snöspårningarna bekräftar att det är två vargar som rör sig tillsammans inom ett avgränsat område mellan Simlångsdalen och Mästocka. Foto: Adobe Stock

Länsstyrelsen har genomfört spårningar i januari och det är efter dessa som man kommit fram till att ett vargrevir existerar i länet för första gången i modern tid.

Två vargar har rört sig tillsammans i inom ett avgränsat område. Det som länsstyrelsen beskriver som kärnområdet ligger mellan Simlångsdalen i norr och Mästocka i söder.

Martin Broberg är inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Hallands län:

– Det är dokumenterat att två vargar har bestämt sig för området och att de lämnar de spårtecken som för vargar signalerar att området är upptaget, säger Broberg i ett pressmeddelande.

Det handlar om en hane från ett revir i Uppsala/Gävleborgs län och en tik från ett revir i Västra Götalands län. Enligt DNA-analyser är båda kända från Halland sedan tidigare.

– Vargrevir kan vara mycket stora och vargarna spenderar sin tid olika inom reviret. Av denna anledning kan det ta lång tid innan vi kan uttala oss om gränser med någon större precision.

Under perioder utan snö kan spillning och rester från byten indikera var vargarna har rört sig. Länsstyrelsen uppmanar till foton av fynd som omgående rapporteras i Skandobs.

”Länsstyrelsen kommer att fortsätta övervaka och analysera varg och lodjur i länet för att säkerställa en hållbar samexistens mellan människor och rovdjur.”, skriver man.

Läs mer:

Kompisarna såg två vargar på samma gång