Klik venligst
NYHETER 2023-11-09 KL. 15:42

Grovt rattfull laholmare slapp fängelse

Av Rickard Gustafsson

Laholmaren stoppades av polisen dagen efter ett släktkalas. Utandningsprovet var över gränsen för grovt rattfylleri. Tingsrätten konstaterar att brottet motsvarar fängelse i en månad men nöjer sig med att utdöma skyddstillsyn, samhällstjänst och vård.

Grovt rattfull laholmare slapp fängelse
När laholmaren svängde in på Stationsgatan i Laholm stoppades han av polis och blåste positivt för alkohol. Nu har dom fallit i Halmstads tingsrätt. Foto: Adobe Stock

I slutet av september genomförde Laholmspolisen en nykterhetskontroll av en bilförare på Stationsgatan i Laholm.

Bakom ratten satt en laholmare i 35-årsåldern som dagen innan dragit i sig runt tio öl, en flaska vin och tre till fyra whisky.

Mannen blåste positivt och medtogs till polisstationen där instrumentet visade motsvarande 1,1 promille i blodet.

Körkort och bilnycklar omhändertogs och han åtalades för grovt rattfylleri.

I förhandlingen i Halmstads tingsrätt förklarade mannen att det dagen innan varit släktkalas och att han druckit starkdrycker under nästan tolv timmars tid.

Laholmaren erkände att han gjort ”en dum avvägning” och borde ha väntat med att sätta sig bakom ratten samt att han aldrig någonsin tänkt tanken att köra bil med alkohol i kroppen.

Erkännandet innebar att åtalet för grovt rattfylleri var styrkt. Domstolen värderar brottet till en månads fängelse, men valde ett mildare straff.

Tack vare att utandningsprovet var knappt över gränsen och att körningen i övrigt inte inneburit särskild trafikfara valdes i stället påföljden skyddstillsyn, 40 timmars samhällstjänst och vård.