NYHETER 2022-01-03 KL. 16:58

Greps med stulna verktyg i Mästocka

Av Rickard Gustafsson

En 58-årig man från Litauen greps av polis på småvägar i Mästocka i november ifjol med en minibuss fullastad av stulna verktyg. Mannen döms mot sitt nekande för häleribrott och berättade i tingsrätten att han bara lovat hjälpa två nödställda landsmän med att ta med sig deras verktyg på vägen hem till Litauen. Inte alls samma version han gav Laholmspolisen vid gripandet.

Greps med stulna verktyg i Mästocka
En 58-årig man från Litauen har dömts i Halmstads tingsrätt för häleri. När han greps av Laholmspolisen i Mästocka med verktyg som stulits i Tvååker förklarade han att det var hans egna arbetsredskap. Foto: Rickard Gustafsson

I början av november 2021 plundrades en verkstad på en gård i Tvååker i Varbergs kommun. Tjuvarna kom över massvis med verktyg och gärningsmännen har inte kunnat gripas och är fortfarande på fri fot.

Däremot dök bytet från stölden upp på polisens radar några dagar senare. Vid 05-tiden på morgonen den 11 november noterade en polispatrull, som varit på ett annat ärende i Mästocka-trakten, minibussen och tyckte att det verkade en aning misstänksamt. De stoppade fordonet och i bilen såg de verktyg som låg undangömda under filtar.

Den 58-årige föraren, som inte kunnat kopplas till stölden, berättade vid gripandet att det var hans arbetsredskap och att han var på väg från arbete i Norge för att ta färjan i Karlshamn med destination Litauen. Att mannen hade så många olika typer av verktyg för helt olika användningsområden gjorde polismännen misstänksamma och det visade sig vid närmare undersökning att verktygen stulits i Tvååker.

Vid rättegången i Halmstads tingsrätt var 58-åringens version av händelserna mer detaljerad – och annorlunda. Där förklarade han att han blivit uppsökt på en rastplats i Varberg av två litauer som fått problem med sin bil. Han berättade att han gärna ville hjälpa de nödställda landsmännen och bogserad deras bil till en verkstad.

Eftersom männen var väldigt trevliga accepterade han också att ta med sig deras verktyg hem till Litauen då de inte ville ha de liggande i bilen medan den var på verkstad, men att de var stulna hade han inte hade en susning om.
På åklagarens fråga om vad varför han tog omvägen till Mästocka på vägen till Karlshamn blev den enkla förklaringen att han ville göra ett stopp vid en bra fiskesjö. Därifrån skulle han sedan åka till färjan och när han kom hem skulle han bli kontaktad av personer i Litauen som skulle ta hand om männens verktyg.

Efter överläggning kom tingsrätten fram till att 58-åringens version inte kunde uppfattas som särskilt trovärdig då han vid gripandet sagt att det var hans egna verktyg. Mannen fälls därför för häleri och döms till 60 dagsböter samtidigt som verktygen har lämnats tillbaka till sina rättmätiga ägare.

Rickard Gustafsson