Klik venligst
NYHETER 2024-03-30 KL. 07:02

Gratis aktiviteter för ungdomar i naturskönt område

Av Johan W Jönsson

Laholms kommun satsar på en ny sommarlovsaktivitet. Under tre dagar per vecka under tre veckor erbjuds barn och ungdomar kostnadsfria aktiviteter vid scoutplatsen i Hjörnered.
– Det är ett nytt koncept för att nå fler och inte exkludera någon. Det är gratis och vi behöver inte sätta ett maxtak, säger fritidsledaren Patrik Ekström.

Gratis aktiviteter för ungdomar i naturskönt område
Katrine Bergström (banken), Gudrun Pettersson (kultur- och folkhälsonämnden), Charlott Olofsson (Ung i Laholm), Patrik Ekström (do) och Dennis Davidsson banken tycker att Sommarkul är ett roligt projekt. Foto: Johan W Jönsson

Han har själv varit ledare på de mycket traditionella sommarlägerna i Hjörnered sedan 1993. Nu byts lägerverksamheten ut mot den nya satsningen som kallar Sommarkul.

– Lägerna har riktat sig till mellanstadieelever i Laholms kommun. Det har kostat pengar att vara med och vi har bara kunnat erbjuda ett begränsat antal platser, säger Ekström.

Ung i Laholm, som ligger bakom konceptet, riktar sig till barn och ungdomar som är mellan 12 och 17 år. Till Sommarkul är dock yngre barn välkomna i målsmans sällskap.

Det är ingen anmälan. Det är bara att dyka upp och så kommer det att finnas olika aktiviteter att ägna sig åt. Dels de traditionella men det kommer även att finnas föreningar på plats.

Friluftstänket genomsyrar även den nya satsningen. Det blir till exempel kanotpaddling, fiske, bad, grillning och lite utbildning i hur ett stormkök fungerar. Men även tipspromenad och skattjakt.

– Vi kommer så klart också att spela fotboll och brännboll. Vill man komma hit och bara vara går det också bra. Det är ett fantastiskt område med oändligt med möjligheter, säger Ekström.

Sommarkul kommer att äga rum vecka 25, 26 och 27. Varje vecka är det tisdag, onsdag och torsdag som gäller. Tiden är klockan 10-16 varje dag. I mitten av maj kommer ett programblad.

Varje dag kommer det att gå en kostnadsfri buss till Hjörnered. Bussen kommer att stanna på olika ställen i kommunen under veckodagarna. Det är bara att hålla utkik.

– Redan när vi började spåna kring detta var förutsättningen att alla skulle kunna ta sig till Hjörnered gratis på något sätt för att känna sig välkomna. Så vi tittade på buss, säger Ekström.

Fritidsledarna Patrik Ekström och Charlott Olofsson ser fram emot sommarveckorna med barn och ungdomar i Hjörnered. Foto: Johan W Jönsson

Veinge buss kommer att transportera barnen och ungdomarna ut till området. Kostnaden på cirka 50 000 kronor sponsrar Laholms Sparbank med. Bank-VD Dennis Davidsson:

– Vi sympatiserar med idén att göra det här tillgängligt för alla. Den här typen av aktiviteter behövs. Det är en jättebra idé som vi gärna stöttar. Det var självklart för oss, säger han.

Sommarlägerna har varit populära. Förra årets läger var fulltecknade med 80 barn. Det kostade 900 kronor att vara med. Den summan hade troligtvis behövt höjas i år.

– Matfrågan är under utredning. Det blir lite lägerstuk men gratis. Vi tittar på korv med bröd, pinnbröd och krabbelurer. Vill man ha mycket mat får man ta med sig matsäck, säger Ekström.

Kultur- och folkhälsonämnden har fattat ett beslut att skjuta till 80 000 kronor för projektet. Sommarkul rimmar väl med det nya uppdrag som nämnden fått kring folkhälsa.

– Det är helt underbart att komma till Hjörnered. Det har jobbats på ett bra sätt med detta. Banken hjälper till och det tas hjälp av civilsamhället i övrigt, säger ordförande Gudrun Pettersson (C).

Kommunen vill öka tillgängligheten till sommaraktiviteter i Laholm. Målsättningen är att öka gemenskapen, motverka ofrivillig ensamhet och i förlängningen minska segregationen.

– Med detta öppnar vi dörren inför resten av sommaren. Man kanske får nys idéer eller har upptäkt en ny förening. Vissa kanske inte ens kände till att det här området fanns, säger Ekström.

Årets upplaga av Sommarkul är ett test. Hur det blir framåt återstår att se. Föreningar som vill delta någon eller flera dagar under veckorna kan kontakta Ung i Laholm.

– Alla är väldigt, väldigt, väldigt positiva till detta. Så vi hoppas att det blir bra och att barnen och ungdomarna kommer oavsett väder. Här finns alltid saker att hitta på, avslutar Patrik Ekström.

Även kommunen fritids är välkomna att delta på Sommarkul.

Sommarkul kommer nyttja den stora ängen där scouterna brukar ha sina läger. Fritidsledare Patrik Ekström (till vänster) konstaterar att det finns mycket yta som sväljer mycket folk. Foto: Johan W Jönsson