Klik venligst
NYHETER 2022-09-01 KL. 18:10

Grannen har tröttnat på låst Stadparkstoalett

Av Johan W Jönsson

Toaletten i Stadsparken är ofta låst. Efter år med samma bekymmer har grannen Cecilia Hall tröttnat på att ringa till kommunen och felanmäla. ”Det borde vara, ursäkta ordvalet, en skitsak att åtgärda det här problemet”, säger hon.

Grannen har tröttnat på låst Stadparkstoalett
Cecilia Hall bor granne till Stadsparken och hon ser ofta hur det blir kö utanför toaletten då folk tror att det är upptaget. I själva verket är den dock låst. Nu är hon trött på att ringa till kommunen och påtala problemet. Foto: Johan W Jönsson

– Jag och min man älskar Stadsparken. Vi går här mycket med vår hund och tycker att det är så fint här. Det är ett privilegium att bo så nära, säger Cecilia som bor på Agnespark.

Men nu har hon tröttnat på att gång på gång under de senaste åren ringa till kommunen och påtala att toaletten är låst.

– Jag tycker att det är fantastiskt dåligt att de inte kan ordna detta. Jag vet inte hur många gånger jag ringt till medborgarservice och tjejerna där är alltid lika trevliga. Det är ju inte deras fel.

Från sin lägenhet på Agnespark har paret Hall utsikt över parken och toaletten. Det är inte sällan det är kö utanför då folk tror att det är upptaget.

– Det blir kö och folk har så himla bråttom på toa. Vi ser bra från vår lägenhet. Barn måste ju gå, så de springer bakom och kissar. Behöver de göra något mer går de i rododendronen.

– Jag tycker att det är skandal att det här inte kan lösas. Jag har påtalat problemet gång på gång. Ibland har jag ringt två gånger på en vecka.

Problemen med toaletten började när den nya scenen stod klar 2017. Varje gång elen används på scenen bryts strömmen till toaletten.

– Kommunen vet vad det beror på men de åtgärdar det inte. Ibland kommer en elfirma och fixar det och ibland någon från kommunen. Det går på ett ögonblick att återställa.

– Det är så löjligt! Men nu har jag tröttnat på att hålla vakt. Bryr sig inte kommunen behöver jag inte heller göra det. Även om jag tycker vansinnigt synd om människorna som står här.

I början av Tivolivägen finns en skylt med hänvisning till toaletten. Ofta falsk marknadsföring, menar Cecilia Hall.

– Ibland kommer bilar och de stannar inte utanför. De kör ända in för att rusa på toaletten och så är den låst, säger hon och fortsätter:

– Turister vet inte var de ska ta vägen. Barnfamiljer som planerat för heldagar i parken då de vet att det finns en toalett där de kan gå på toa och tvätta sig. Vi har pratat med många.


Enligt Cecilia Hall bryts strömmen till toaletten varje gång som elen används på scenen. Med en knapp i elskåpet kan strömmen slås på igen. Foto: Johan W Jönsson


Toaletten städas dagligen och Cecilia förvånas över att städpersonalen öppnar, städar och sedan låser efter sig utan att meddela ansvariga att toaletten är låst.

– Ska man ha en toalett får man se till att den är öppen för allmänheten. Det läggs så mycket pengar på parken för att den ska vara attraktiv och dra folk och det gör den.

– Men minnet blir kanske att man satt här och inte visste vad man skulle ta sig till. Och det är ju inte bra. Det blir ingen god pr för kommunen.

När LT besöker Stadsparken och dess toalett så har den varit låst i tio dagar i streck efter ett uppträdande på scenen.

– Det är för jäkla dåligt! Det är hur många gånger som helst som det varit låst i dagar. Trots att kommunen fått så många anmärkningar på att det är låst.

Paret Hall får inte bara se eländet. Det har till och med varit okända människor som ringt på porttelefonen som frågat om de får låna deras toalett.

– Det vill vi inte. Vi är inte så pigga på att släppa in okänt folk i vår lägenhet. Men man tycker ju synd om dem. De vet inte var de ska ta vägen.

– Nu får det räcka! Det kan inte vara så märkvärdigt att åtgärda det här felet. Det kostar ju pengar för kommunen att ha det så här. Men framförallt goodwill, avslutar Cecilia Hall.

För kommunens
driftchef Robert Pragler är toalettfrågan helt ny information. Han har inte hört något om problemet tidigare och ber om att få återkomma när LT hör av sig.

– Jag har förhört mig om hur kopplingarna är gällande strömmen till toaletten och, mycket riktigt, strömmen tas från skåpet vid scenen, säger Pragler.

Det stämmer inte att strömmen till toaletten bryts när strömmen till scenen slås på. När strömmen ska stängas av på scenen finns dock en möjlighet att man råkar stänga av strömmen till toaletten.

– Vi kommer ha personal på plats i morgon för att kolla och märka upp brytarna som finns på ett tydligt sätt. Skulle inte detta fungera kommer vi att på annat sätt att lösa problemet, säger Pragler.


Skylten vid Tivolivägens början är i många fall falsk marknadsföring då toaletten i Stadsparken ofta är låst. Foto: Johan W Jönson