Klik venligst
NYHETER 2024-02-19 KL. 14:43

Granne fick nog av oljud – gav sig på företagare

Av Rickard Gustafsson

Oljudet från verkstaden blev för mycket för grannen. Han gick dit för att förmå ägaren att sluta upp med att såga under kvällstid och tog med sig en kniv. Diskussionen övergick snart i handgemäng och nu åtalas grannen för misshandel och grovt olaga hot.

Granne fick nog av oljud – gav sig på företagare
Åklagarens främsta bevis är den övervakningsfilm som visar stora delar av händelseförloppet i verkstaden. Foto: Polisens förundersökning

Händelsen utspelade sig i en ort i Laholms kommun i maj 2023.

En verkstadsägare höll under kvällen på att såga upp trästockar och när klockan var runt 21-tiden rann tålamodet över för en närboende granne som lagt sig för att sova.

Grannen travade över till verkstaden för att en gång för alla uppmana ägaren att lägga av med att köra motorsåg på kvällarna. I fickan på byxorna hade han en kniv som snart skulle komma fram.

Efter att ha munhuggits en kort stund, i en alltmer hätsk stämning, urartade situationen.

Vad som hände därefter råder det delade meningar om.

Verkstadsägaren har i polisförhör uppgett att grannen hållit en kniv i handen och med samma hand dragit till honom över munnen med knuten näve. För att försvara sig själv plockade han upp en rörtång som han slog med, vilket träffade grannen på armen. Efter det försvann grannen från verkstaden genom en häck.

Grannen nekar till brott och har en annan version av händelseförloppet.

Han hävdar att han stod vid sin häck och ropade att han skulle sluta föra oväsen men att verkstadsägaren bad honom komma in i verkstaden. Ägaren ska då ha startat upp en motorsåg och började gå mot honom, vilket gjorde att han blev rädd och då drog upp kniven.

Grannen berättar i förhör att han backade ur lokalen, samtidigt som han viftade med kniven för att markera att ägaren inte skulle komma närmare. Han säger sig ha tryckt bort ägaren genom att sätta sin fot i magen på honom och sprang sedan därifrån och stoppade ned kniven i fickan.

Verkstadsägaren ska ha jagat efter, hävdar grannen, och slog honom med rörtången över armen. För att komma undan slog han sig fri och slaget träffade verkstadsägaren i ansiktet.

En övervakningskamera fångade dock stora delar av händelseförloppet i verkstaden och det blir nu en viktig del i åklagarens bevisning.

Åklagaren utgår från videomaterialet och menar att det i stora drag gått till på det sätt som verkstadsägaren uppgett i förhör och åtalar grannen för misshandel och grovt olaga hot.