Klik venligst
NYHETER 2023-09-07 KL. 16:25

Golfhelg inleddes med grov rattfylla

Av Rickard Gustafsson

Polisen stod redo med sin alkomätare för att testa förare som svängde in på parkeringen vid Systembolaget. En sydhallänning i 60-årsåldern på väg till golfhelg svängde in och blåste klart över gränsen för grovt rattfylleri. Nu väntar rättegång i Helsingborgs tingsrätt.

Golfhelg inleddes med grov rattfylla
Golfhelgen fick ett abrupt slut innan den ens började. Sydhallänningen körde rattfull och fick istället åka med till polisstationen i Ängelholm. Foto: Adobe Stock

På morgonen den 10 augusti, strax innan Systembolaget i Örkelljunga öppnade, inledde polisen sin nykterhetskontroll.

Strax därefter svängde ett fordon in på parkeringen. Föraren till personbilen, en sydhallänning i 60-årsåldern, parkerade inte utan vände för att köra ut igen. En av polismännen knackade på bilrutan flera gånger för att fånga mannens uppmärksamhet, men fick ingen reaktion.

Polisen körde efter sydhallänningens bil men trots tutande, sirener och blåljus vägrade han att stanna. Till slut fick polisen svänga in tätt framför mannens bil och bromsa.

Utandningsprovet visade att sydhallänningen var kraftigt berusad och mannen erkände utan omsvep att han druckit under morgonkvisten.

I förhör har mannen berättat att han var på väg till en golfhelg med kompisar och att han åkt till Örkelljunga på morgonen där han skulle bli upphämtad.

Eftersom kompisarna meddelat att de skulle bli försenade påbörjade han golfhelgen på egen hand genom att hälla i sig 35 cl whisky.

På frågan om varför han körde bil berusad blev svaret att han tänkte passa på att återvinna tomflaskor medan han väntade och att det var då han blev stoppad av polisen.

Själv hävdar mannen att han ”skärpte till sig” under de 150 meter han körde, att det inte fanns någon annan trafik på vägen, och att körningen ”gick väldigt bra”.

Åklagaren tar dock golfarens framfart i trafiken, med 1,24 promille i blodet, på lite större allvar. Ett åtal har lämnats in till Helsingborgs tingsrätt där hon yrkar på att sydhallänningen döms för grovt rattfylleri.