Klik venligst
NYHETER 2023-10-23 KL. 13:37

Gigantiskt träd nära att krossa Ebbaredsstugan

Av Rickard Gustafsson

När stormen Babette drog in över helgen välte hon en jättelik bok i Stadsparken. Den missade precis den 200-åriga Ebbaredsstugan.
– Det kunde ha gått illa, säger Kent-Ove Bengtsson i Södra Hallands Hembygdsförening.

Gigantiskt träd nära att krossa Ebbaredsstugan
Omkretsen längst ner på det stormfällda trädet stam är imponerande och mäter cirka 4,5 meter i diameter. Rotvältan är ungefär 2,5 meter hög. Foto: Rickard Gustafsson

Stormen under helgen som gick har fört med sig en hel del arbete för skogsägare runt om i södra Sverige. Stadsparken i Laholm undkom inte heller de kraftiga vindarna.

Under fredagskvällen föll en enormt stor bok och höll så när på att mosa den gamla Ebbaredsstugan som ägs och sköts av Södra Hallands Hembygdsförening.

Kent-Ove Bengtsson, kassör och verksamhetsansvarig i föreningen, berättar att han fick reda på det stormfällda trädet under lördagsförmiddagen.

– Jag fick ett mms om att det fallit väldigt nära och gick dit och tittade. Det var grenar som låg på huset, men det var bara små grenar som tur var, säger han.

LT:s reporter, med måttband i fickan, mätte upp boken till ungefär 4,5 meter i omkrets nära den 2,5 meter höga rotvältan.

– Det kunde gått illa och det hade inte varit kul om det slagit ner mitt i huset, så det får vi vara tacksamma för, säger Kent-Ove Bengtsson.

Ebbaredsstugan klarade sig intakt. Endast små grenar slog mot huset. Foto: Rickard Gustafsson

Delar av staketet som omgärdar Ebbaredsstugan slogs naturligtvis sönder och blev brasved.

– Det kommer vi fixa till, det är en rätt billig historia. Det gäller bara att skaffa lite eneträ, säger Kent-Ove Bengtsson.

Ryggåsstugan i Laholms stadspark uppfördes ursprungligen i byn Ebbared i Veinge på 1820-talet. Officiellt fyller den 200 år nästa år (1824, enligt daterade inskriptioner i en stackarebjälke).

1919 köptes byggnaden av Södra Hallands Hembygds- och Fornminnesförening och monterades upp och invigdes i Stadsparken året därpå.

– Vi hade planer på ett 100-årsjubileum 2020, då det var 100 år sedan stugan fördes till parken. Men då var det pandemi så det blev inget jubileum. Det är möjligt att vi kommer göra något nästa år i stället, men det finns inga konkreta planer ännu, säger Kent-Ove Bengtsson.

På framsidan av Ebbaredsstugan syns ingenting av stormdramat i helgen som gick. Foto: Rickard Gustafsson

Trädet i Stadsparken föll precis vid sidan om Ebbaredsstugan. Foto: Rickard Gustafsson