NYHETER 2022-04-22 KL. 17:25

”Gärna fler kameror – men inte inomhus”

Av Rickard Gustafsson

Vad tycker eleverna om kameraövervakning på skolorna? Är det en bra åtgärd för att råda bot på skadegörelse? LT har snackat med några elever på Osbecksgymnasiet och de är positiva till fler kameror – så länge de inte monteras inomhus.

”Gärna fler kameror – men inte inomhus”
Osbeckseleverna Oliver Sjögren, 17, Dennis Rosengren, 16 och Emil Artell, 18, har inget emot att kameraövervakas utanför skolan. Däremot vill de inte ha kameror installerade inne på gymnasiet. Foto: Rickard Gustafsson

I dag finns övervakningskameror på två skolor – Osbecksgymnasiet och Lagaholmsskolan. Laholms kommun vill dock sätta upp kameror vid fler skolor för att få bukt med den ökande vandalismen.

LT begav sig till Osbecksgymnasiet för att undersöka hur eleverna själva ser på kamerorna som finns i deras skolmiljö. Vid entréerna finns det tydligt uppsatta skyltar att övervakning sker, men det är inte alla som trots det känner till det.
– Jag visste faktiskt inte att det fanns kameror, men det är bra så att folk inte förstör bilarna på parkeringen. Men jag vill inte ha kameror inomhus, säger Emil Artell, 18, från Mellbystrand.

16-årige Dennis Rosengren från Hishult och 17-årige Oliver Sjögren från Våxtorp tycker att det är bra att det finns kameror uppsatta runt om skolorna – men de vill precis som Emil inte ha invändiga kameror.
– Jag vill inte att någon ska kunna följa varje steg jag tar i skolan. Men fler kameror utomhus är en bra idé så att man kan parkera sin moped eller bil på ett säkert sätt, säger Dennis.
– Min bil har utsatts för skadegörelse utanför Glänningeskolan och jag har heller inget emot om det blir fler kameror utomhus, säger Oliver.


Osbeckseleverna Oliver Sjögren, 17, Dennis Rosengren, 16 och Emil Artell, 18, har inget emot att kameraövervakas utanför skolan. Däremot vill de inte ha kameror installerade inne på gymnasiet. Foto: Rickard Gustafsson


Alla tre anser att kameror är brottsförebyggande och avskräckande för de ungdomar som vandaliserar. För ja, det är främst ungdomar som förstör. Det är alla tre överens om.

Så varför tror ni att ungdomarna förstör?
– Jag tror det handlar mycket om grupptryck och att man vill vara häftig. Att göra något man inte får ger en adrenalinkick, säger Dennis.
– Det är nästan bara killar som håller på och de gör det för att vara macho inför kompisarna. Det är främst de som ännu inte skaffat sig konsekvenstänk och jag tänker att det enda som hjälper är aggressivare straff, säger Oliver.

Tror ni att det skulle hjälpa att informera mera om vad skadegörelsen innebär för samhället?
– De som håller på skiter i vad det kostar för samhället och då hjälper det inte att informera. Tyngre straff är nog det enda som hjälper, menar Dennis.


Efter att kameror har satts upp upp vid Lagaholmsskolan, Osbecksgymnasiet och Folkhälsocentrum har skadegörelsen minskat. Foto: Rickard Gustafsson


LÄS MER: Cronqvist kritisk mot hinder för kameraövervakning
LÄS MER: Illavarslande trend – vandalismen ökar i kommunen
LÄS MER: Nazistsymboler klottrades på skolbyggnader