Klik venligst
NYHETER 2024-08-18 KL. 07:02

Gården ger företagaren Anders sinnesfrid

Av Johan W Jönsson

Wangögåvan tillfaller i år Anna Persson från Björkered och Anders Carlström från Baggabygget, som bägge tagit över föräldragårdar och bosatt sig på dessa. Wangögåvan har delats ut sedan 1975 och nu har 116 personer tilldelats gåvan till Joel Wangös minne.
– Jag ska vara ärlig och säga att jag visste inte om att den här gåvan fanns men det känns positivt att bli uppmärksammad, säger Anders.

Gården ger företagaren Anders sinnesfrid
Anders Carlström, med hustrun Gisela, har tilldelats Wangögåvan då han övertagit släktgården i Baggabygget i Knäred och bosatt sig på platsen. Foto: Johan W Jönsson

Wangögåvan instiftades år 1973. När prästen, läraren och författaren Joel Wangö gick bort två år tidigare testamenterade han pengar med syfte att motverka den “sorgliga flykten från landsbygden”.

Hembygdsfonden förvaltar pengarna och ansvarar för utdelningen. Lars Lindström (C) är ordförande i fonden.

Det finns ingen motivering för de som får gåvan. Uppfyller man kraven som statuten säger, då är man också kvalificerad. Och det är såväl Anna Persson som Anders Carlström.

– Jag blev väldigt överraskad då jag inte visste att Wangögåvan fanns. Min farfar köpte den här fastigheten 1944 och nu är det jag och min hustru som huserar här, säger Anders.

Som ung var han mycket på Baggabygget och när han som vuxen tillsammans med familjen spenderade en del fritid där väcktes en känsla om att flytta dit på äldre dar.

– Vi gjorde slag i saken och har nu renoverat det mesta av huset. Vi har lite kvar på ovanvåningen. Jag har jobbat som egen företagare och ska dra ner på tempot.

Anders driver egen firma inom växthusteknik och har rest mycket i jobbet. Han är skriven på adressen sedan 2019 och bor där fullt ut sedan knappt ett år.

– Baggabygget är ett sätt att hitta andra saker i livet än att bara driva företag och resa runt och jobba en massa. Detta är också ett företag då det är skog till, säger Anders.

Han är 63,5 år gammal och har tänkt jobba fullt fram till han är 65 år. Sedan ska han gå ner och bara jobba ett par dagar i veckan för att stötta sonen som ska ta över.

– Jag och min fru hoppas att vi får 20 fantastiska år här i uppe Baggabygget. När jag kommer hit får jag sinnesfrid. Det är tyst, man hör fåglarna och bäcken. Här är fint och härligt.

– Jag har jobbat enormt mycket och min fru har själv fostrat våra tre barn, jobbat inom vården och skött företagets papper på fritiden. Vi har fått ett nytt liv tillsammans nu.

Gisela och Anders Carlström hoppas att de får 20 fantastiska år tillsammans på Baggabygget. Foto: Johan W Jönsson

– Detta är en fredad plats för oss. Vi ser harar och rådjur utanför huset nästan varje dag. De jäkla vildsvinen ser vi också ser vi också spår av givetvis.

Att Anders är tredje generationen och att hans barn blir fjärde generationen på gården tycker han känns lite häftigt i sig. Inte minst då han gått i skogen som liten och hjälpt till.

Anna Persson kände till gåvan sedan tidigare då hennes pappa och farbröder också mottagit Wangögåvan när de övertog gården. Hon är fjärde generationen på samma plats.

– Jag har bott jämte den här gården sedan jag föddes och när mina farföräldrar gick bort flyttade jag in här. Nu har pappa lämnat över gården till mig och min syster, säger hon.

Hur kommer det sig att du bott i Björkered hela ditt liv?

– Det är speciellt. Jag har varit borta med skola och jobb och då bara varit här på helgerna. Men jag vill fortsätta på den här platsen och en dag lämna över till nästa generation.

Vad ska du göra med pengarna?

– Allt kostar så mycket nu, så de kommer väl till pass. Jag vet inte riktigt men jag funderar på att investera i en traktor. Den kan man använda till mycket.

Pengarna till gåvan kommer från avkastningen från de fonder som som Hembygdsfonden förvaltar. Pengasumman har alltid varit hemlig. Men det ska vara en ansenlig summa.

Utdelningen skedde vid hembygdens dag i Knäred som firades på Bollaltebygget. Knäreds Forskarring och Hembygdsförenings stod för arrangemanget.

Ränneslövs Folkdansgille och trubaduren Elina Granlund stod för underhållningen. Det bjöds på kaffe och sju sorters kakor och Lars Lindström delade ut Wangögåvan.

Wangögåvomottagarna Anders Carlström och Anna Persson vid utdelningstillfället som skedde vid hembygdens dag på Bollaltebygget. Foto: Hembygdsfonden