NYHETER 2023-11-29 KL. 12:23

Fyrverkeripjäs sprängdes i ung pojkes hand

Av Rickard Gustafsson

En pojke i 10-12-årsåldern fördes under tisdagen till sjukhus med skador i handen efter att en egentillverkad fyrverkeripjäs exploderat medan han höll i den. Laholmspolisen har inlett en brottsutredning där man är angelägen att ta reda på vem som försett pojken med materialet till den hemmagjorda smällaren.

Fyrverkeripjäs sprängdes i ung pojkes hand
En ung pojke fick föras med ambulans till sjukhus efter att han skadat sig i en explosion med en hemmagjord fyrverkeripjäs. Foto: Bildbyrån

Vid 13-tiden på tisdagen åkte polis och ambulans i ilfart till Lagavägen/Norra Sofieroleden i Laholm. Strax dessförinnan hade en pojke i 10-12-årsåldern ringt 112 och larmat om att en fyrverkeripjäs smällt av i hans hand.

Ambulansen var först på plats och förde pojken till sjukhuset i Halmstad. Christer Andersson vid Laholmspolisen uppger att pojken vårdas för sår- och brännskador i höger hand.

Polisen har talat med pojken som berättat att han införskaffat materialet till fyrverkeripjäsen på internet och fått det levererat på posten.

– Det är en hemmagjord pjäs vi talar om här och det ska ha medföljt en bruksanvisning för hur man sätter ihop materialet, säger Christer Andersson.

Enligt Andersson finns det inga vittnen till händelsen men Polisen har upprättat en anmälan om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det är brottsligt att sälja varor på det här viset och vi ska nu utreda vem det är som sålt det här.

Det mesta går att köpa via internet och Laholmspolisen uppmanar föräldrar att ha koll på sina barns och ungdomars förehavanden på nätet. Ett tips är att undersöka kortkontotransaktionerna som gjorts.

– Vi vet inte om det möjligtvis kan finnas fler ungdomar som köpt den här typen av farliga prylar, säger Christer Andersson.