NYHETER 2023-01-17 KL. 13:18

Frukt och plast dumpat vid Lilla Tjärby sjö

Av Johan W Jönsson

Ulla och Ingemar Nilsson i Lilla Tjärby möttes av en tråkig syn under måndagen (16/1). Någon har dumpat hundratals kilo frukt och grönsaker, en del inplastad, på deras tomt ner mot Lilla Tjärby sjö. ”Vi försöker hålla stranden fin och så händer det här. Det känns väldigt tråkigt”, säger Ulla.

Frukt och plast dumpat vid Lilla Tjärby sjö
Det handlar om hundratals kilo frukt och grönsaker som någon dumpat på Ulla och Ingemar Nilssons tomt vid Lilla Tjärby sjö. Foto: Johan W Jönsson

Två dagar tidigare var det rent och snyggt på platsen. Men på måndagen när paret var nere vid sjön upptäckte de nedskräpningen.

På stranden finns meloner, bönor, clementiner, jordgubbar, kronärtskockor, champinjoner, chilifrukter och så vidare. En del av de dumpade primörerna är inplastade.

– Det ligger plastförpackningar och plastpåsar bland det som kastats här. Dessutom två gummimattor som de använt för att komma härifrån, säger Ulla.

Ja, för det var ganska smort på platsen. Det var nog inte särskilt långt borta att fordonet som användes satte sig. Bilens golvmattor fick användas för att komma loss.

– Hade de bara blivit hängandes här så hade jag satt traktorn i vägen. Sedan hade de varit fast, skrockar Ingemar.

Han håller ordning på platsen och har tagit bort sly så att det går att både fiska och promenera på markplätten ner mot sjön nedanför paret Nilssons hus.

– Det är många som är här och fiskar, går och springer. De som är här sköter sig jättebra och uppskattar att vi håller fint. Så händer det här. Det är jättetråkigt!, säger Ulla.


Det finns stora hjulspår på platsen. Det verkar har varit nära att primördumparna fastnat. För att komma loss fick gummimattorna användas. Foto: Johan W Jönsson


Vilka tror ni det är som gjort det?

– En välsorterad frukt- och grönsaksaffär som känner till vägen ner till sjön. I övrigt vill man ju inte spekulera. Säger jag inget så har jag inget sagt, säger Ulla.

Tilltaget är polisanmält och det hela rubriceras som nedskräpning. Det finns inga vittnen till det inträffade.

– Vi bor precis vid vägen som går ner till sjön men vi har inte sett någon köra ner. Antagligen så har det skett i mörker, säger Ulla.

Polisen har i skrivande stund inte tagit tag i nedskräpningen. I och med att det inte finns några vittnen är risken stor att ärendet läggs ner.

– Det borde finnas något att gå på. Men vi får troligtvis bekosta städningen själva. Hade det bara varit frukt och grönt hade det väl inte varit någon större fara men plasten ställer till det.

– Kanske är det någon som läser det här som vet något eller som sett eller hört något. Förhoppningsvis så händer det inte igen, avslutar paret Nilsson.


En del av frukten och grönsakerna är inplastade eller i tråg. Foto: Johan W Jönsson