Klik venligst
NYHETER 2022-08-28 KL. 08:02

Friluftslivets dag ska locka ännu fler ut i naturen

Av Johan W Jönsson

Förra året var friluftslivets år. Då firades också friluftslivets dag på Hökafältet. Att uppmärksamma friluftslivet under en dag fortsätter även i år. Söndagen den 4 september blir det olika aktiviteter i Hjörnered. ”Det finns fortfarande ett stort sug efter att vara ute i naturen”, säger Laholms kommuns destinationsutvecklare Nathalie Sandberg.

Friluftslivets dag ska locka ännu fler ut i naturen
Förhoppningsvis kommer Mulle på besök under friluftslivets dag i Hjörnered. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Turismeneheten på Laholms kommun och Härliga Hjörnered arrangerar dagen ihop. Förra årets dag blev så lyckad att det blir en repris även i år men på ett nytt ställe.

– Vi har ett rikt friluftsliv i Laholms kommun och flera aktörer som matchar in i det. Vi satsar i år också. Att vara ute i skogen och att uppleva naturen är fortfarande stort, säger Sandberg.

Dagen pågår mellan klockan 10 och 15. Det kommer att vara olika prova på-aktiviteter. Friluftsfrämjandet kommer lära ut om lägerliv.

– Man kommer få testa tända med tändstål, bygga stegar och en massa annat. Förhoppningsvis kommer Mulle också.

Länsstyrelsen kommer att ha en guidning med fokus på fåglar och ekologi. Elver Åkesson från Härliga Hjörnered berättar om Hjörneredssjöarnas historia.

– Hjörneredssjöarna fyller 100 år i år. Så det passar vi på att fira under den här dagen också. Elver har sin föreläsning vid klockan 13.


Det finns möjlighet att paddla kanot i Hjörnered under friluftslivets dag. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Statkraft håller öppet hus och bjuder på fika på kraftverket i Skogaby. Man ska inte ta sig dit själv. Det går bussar från parkeringen vid scoutplatsen i Hjörnered.

– Visit Laholm bjuder på gratis fiskekort. Vi kommer också att ha med lite fiskespön i ett samarbete med Fritidsbanken, säger Nathalie.

För den som är sugen finns det även en tipsrunda att gå. Olika utställare är också på plats. Det går att hyra kanot och utnyttja vandringslederna som vanligt.

– Nu hoppas vi bara på bra väder så att det kommer mycket folk. Oavsett väder så kommer det bli en bra dag men vi är ju utomhus.

Det är inte omöjligt att friluftslivets dag kommer tillbaka nästa år. Det beror på hur responsen blir bland besökare och de aktörer som medverkar.

– Detta är ett koncept som är ganska enkelt att flytta runt på olika platser om vi skulle vilja fortsätta med det också framåt, avslutar Nathalie Sandberg.


Hjörneredssjöarna fyller 100 år i år. Det firas under friluftslivets dag. Foto: Johan W Jönsson