NYHETER 2023-05-03 KL. 11:40

Förvarade hund i bur och utan vatten

Av Rickard Gustafsson

Klagomål kring hur kvinnan behandlade sin hund fick länsstyrelsen att rycka ut på tillsynsbesök. Det visade sig att hunden var bunden inomhus, uttorkad, ibland instängd i en alldeles för liten bur och aldrig rastades.

Förvarade hund i bur och utan vatten
En kvinna i Laholms kommun har fått ett föreläggande från Länsstyrelsen med 10 punkter som måste åtgärdas enligt djurskyddslagen. Foto: Adobe Stock

Både i februari och mars lämnades det in klagomål mot hur en kvinna i Laholms kommun skötte sin hund. Länsstyrelsen drog öronen åt sig och gjorde kontroll.

Besöket roade inte djurskyddshandläggarna som fann kvinnans hund bunden inomhus och att utrymmet där den kopplade hunden förvarades var slitet och trasigt. Hunden saknade dessutom tillgång till vatten och var uppenbart uttorkad då den drack en och en halv vattenskål under kontrollen.

Kvinnan uppgav dessutom att hon aldrig rastar sin hund utan enbart binder upp hunden i en lina på gården och att hon inte heller använder inhägnaden utomhus eftersom staketet gått sönder.

Hunden brukar, enligt länsstyrelsen, också sitta instängd i en bur som var mindre än en kvadratmeter vilket är alldeles för litet. När djurskyddskontrollanterna informerade om att det var förbjudet att hålla hund i bur på det sätt som kvinnan gör, protesterade kvinnan och hävdade att så hade hon alltid gjort.

Kvinnan har nu fått ett föreläggande där inte mindre än nio punkter radas upp som måste åtgärdas omedelbart. Dessutom föreläggs hon att inom en vecka ta hunden till veterinär för att undersöka en hudsvullnad och följa veterinärens rekommendationer.

Enligt ett yttrande från kvinnan har hon åtgärdat flertalet av anmärkningarna och att kvarvarande punkter kommer att åtgärdas så snart som möjligt.