NYHETER 2022-07-08 KL. 11:24

Förskoleplatserna räcker i höst men inte till 2023

Av Johan W Jönsson

Som det ser ut nu kommer det att finnas tillräckligt många förskoleplatser för de barn som ska börja förskolan till hösten. Framåt ser det värre ut. Det kommer att behövas fler platser redan till våren.

Förskoleplatserna räcker i höst men inte till 2023
Skolchef Richard Mortenlind meddelar att förskoleplatserna räcker till hösten men att det ser kärvare ut redan till våren. Arkivbild

– Utifrån nuvarande kösituation kommer vi att klara av att försörja med förskoleplatser under hösten. Sedan ser vi att det ökar på rejält, säger skolchef Richard Mortenlind.

Redan våren 2023 kommer det att behövas fler förskoleplatser i Laholms kommun med tanke på hur kösituationen ser ut då.

– Det kommer att öka på rejält vad vi har anledning att anta med tanke på hur det ser ut i framförallt i kustområdet och Laholms stad, säger Mortenlind och fortsätter:

– Med all sannolikhet har vi behov att tillskapa ytterligare platser. Så vi förbereder oss för att kunna lösa det till våren 2023. Hösten känner vi oss trygga med att vi har platser så att det räcker.

Föräldrar behöver inte anmäla behov av förskoleplats förrän fyra månader innan behovsdatum. Det kommer in ansökningar både i oktober, november och december.

– Vi har ju ingen aning om hur många som trillar in där. Men vi bedömer utifrån tidigare erfarenheter, att kapaciteten ska vara tillräcklig. Men det är vanskligt att säga.

– Det sker en förtätning av Laholms stad. Det byggs och det har byggts. Det byggs väldigt mycket i kustområdet som genererar både i nyinflyttningar och omflyttningar, säger Mortenlind.

Framåt kommer det att finnas kapacitet för fler förskolebarn både på Smedjebacken i Knäred och i gamla Skottorpsskolan.