NYHETER 2024-12-11 KL. 16:30

Företagare enade - tar ny strid för akuten

Av Carina Nilsson

Näringslivet har haft en konstruktiv diskussion om Ljungby lasaretts framtid tillsammans med två av regionens toppolitiker under hösten.
– Då går tjänstemän på regionen ut och säger att Ljungby lasarett ska läggas ner. Det är regelvidrigt och tyder på en orkestrerad och planerad nedläggning, säger näringslivets talesperson Gerteric Lindquist som också sågar tjänstemannaförslaget.

Företagare enade - tar ny strid för akuten
"Jag kan ju stå här och få en stroke. Då måste det finnas vård inom rimligt avstånd, det är en otroligt viktig fråga för alla invånare i västra Kronoberg", säger Gerteric Lindquist. Foto: Carina Nilsson

Näringslivet i västra Kronoberg fortsätter kampen för att Ljungby lasarett ska vara ett självständigt sjukhus med akutmottagning och intensivvårdsavdelning.

– Jag tror att vi i näringslivet talar för alla invånare i västra Kronoberg när vi säger att vi måste ha en bra sjukvård och bra skolor för att kunna attrahera människor, driva företag och skapa jobb. Välståndet i en kommun hänger ihop, säger Gerteric Lindquist.

Efter att han har haft en god dialog med förste vice ordföranden i regionstyrelsen, Ida Eriksson (M) och regionstyrelsens ordförande Henrietta Modig Serrate (S) under hela hösten var förhoppningarna goda att regionen "skulle vända på alla stenar” för att behålla så stor del av akutsjukvården på Ljungby lasarett som möjligt.

"Det är många verksamheter som saknar personal i Växjö också, och personalen i Ljungby kommer inte att flytta med, utan istället mister regionen kompetenta medarbetare" säger läkarnas representant Peter Svensson. Foto: Carina Nilsson

Men i början av december förordade tjänstemännen ett förslag där akuten och IVA stängs permanent och flyttas till Växjö.

– Klyftan blottas igen – regionens tjänstepersoner har redan bestämt sig, säger Gerteric Lindquist.

Näringslivet sågar också tjänstemännens förslag på punkt efter punkt. Företagarna anser att konsekvenserna för den som söker akut vård blir väsentligt sämre, att Centrallasarettet i Växjö, CLV, behöver byggas ut om verksamhet flyttas från Ljungby och att Växjö behöver rekrytera mer vårdpersonal – vilket är svårt redan idag.

Näringslivet i Markaryd och Ljungby har inte gett upp kampen om Ljungby lasarett. Christel Fritiofsson, Stefan Hörberg och Gerteric Lindquist hade kallat till en ny presskonferens under onsdagen. Foto: Carina Nilsson

Näringslivet befarar också att primärvården och den kommunala hemsjukvården får ett större ansvar och att mer vård måste göras i ambulanser med risk för patientskador. Värst blir det för Markarydsborna som kan få transporteras långa sträckor i ambulans.

Ytterligare en punkt som sågas är ekonomin. ”Några ekonomiska beräkningar finns inte alls med i utredningarna, ändå drar man slutsatsen att det föreslagna scenariot på sikt blir mer kostnadseffektivt” skriver näringslivet i ett pressmeddelande.

"Bra skolor och sjukvård är grundläggande för ett samhälle, finns det ingen akutsjukvård så blir det inte så attraktivt att bosätta sig" säger Stefan Hörberg som vd för HP Tronic och Andreas Falk som är vd för Konecranes. Foto: Carina Nilsson

– Det är också anmärkningsvärt att regionens tjänstepersoner inte ens försökt följa det politiska uppdraget att leverera ett scenario som hade beskrivit vad en satsning på Ljungby lasarett hade inneburit. Man gör pappersutredningar men man är inte ute och besöker verkligheten, säger Gerteric Lindquist.

Näringslivet kommer dock att genomföra sin egen utredning, som de tidigare har berättat om, även om det kommer att kosta ett antal miljoner.

"Regionen måste få tillbaka drivet hos personalen, det är det som ger energi till hela organisationen. Ett mindre sjukhus är inte ett sämre sjukhus, säger Mikael Rietz som är vd för Ekamant. Foto: Carina Nilsson

– Det sviktar vi inte en sekund på. Vi behöver gå till botten med vad problemet är och invånarna förtjänar en riktig utredning där man tittar på möjligheterna och inte föreslår en nedläggning, säger Gerteric Lindquist och fortsätter:

– Vi som sitter här har alltid en framåtsträvande attityd. Ibland kommer det en snubbeltråd i vägen men om vi inte trodde på framtiden skulle vi inte ha de jobb vi har. Att det förekommer svårigheter på vägen är vi förberedda på, men samtidigt är vi övertygade om att det är sunt förnuft som kommer att avgöra i längden.

"Inom industrin etablerar man ofta ett företag på två orter för man anser att det blir lättare att rekrytera. Det här är inte en ekonomisk fråga utan en organisatorisk, säger Lars-Göran Johansson från Växande Älmhult. Foto: Carina Nilsson

Gerteric betonar att dialogen med politikerna har varit bra.

– De ska ha en eloge för att de har fört en saklig diskussion med oss men nu återstår att se om politikerna förmår att ta kommandot, säger Gerteric Lindquist.