NYHETER 2022-01-26 KL. 15:22

Företag ersätter skamfull stöld ur insamlingsbössa

Av Johan W Jönsson

Hallandsåsens Timmerstuga AB täcker de 2 000 kronorna som stals ur Barncancerfondens insamlingsbössa på Torghallen och uppmanar samtidigt andra företag att följa exemplet. ”Det är så trist när någon tar från de som verkligen har behov”, säger initiativtagaren Kim Djörup.

Företag ersätter skamfull stöld ur insamlingsbössa
Kim Djörup som driver Hallandsåsens Timmerstuga ersätter de pengar som stals ur Barncancerfondens insamlingsbössa på Torghallen och han uppmanar andra att göra likadant. Foto: Johan W Jönsson

Det var den 15 januari som en man gick in på Torghallen i Laholm och roffade åt sig alla pengar i insamlingsbössan för Barncancerfonden. Tillaget fick stor uppståndelse. ”Hur lågt kan en människa sjunka?”, var det många som undrade.

Kim Djörup som driver Hallandsåsens Timmerstuga AB blev mycket illa berörd av det inträffade och väljer nu att ersätta hela det förlorade beloppet på 2 000 kronor. Han uppmanar andra företag att följa hans exempel.

– Jag blev rent utsagt förbannad när jag fick läsa om vad som hade hänt. Så gör man inte mot utsatta barn som har det tufft, säger Kim, som tänkte att han via en artikel i tidningen kanske kunde få fler företag att skänka pengar till Barncancerfonden.

– Nu väljer vi att göra det här och det kanske är fler som vill haka på och skänka pengar. Barn och cancer hör inte ihop. Det är en förfärlig sjukdom och det är viktigt att stötta barncancerforskningen, säger Djörup.


Matthew Sjölin på Torghallen tog fram den provisoriska insamlingsbössan till Barncancerfonden och tog glatt emot pengarna från välgöraren Kim Djörup. Foto: Johan W Jönsson


Hallandsåsens Timmerstuga AB driver en stugby I Espered mellan Kungsbygget och Vallåsen på Hallandsås. Till stugbyn bjuds det bland annat in utsatta människor. Bland dem finns en tonårskille med cancer i kroppen.

– Vi bjuder honom och hans familj på uppehället hos oss för att de ska få ett litet break från vardagen och kunna tänka på annat. Vi vill gärna göra något för de som inte har det lika bra som vi har det. Min filosofi är att om man har det man behöver så kan man hjälpa andra.

Djörup menar att oavsett hur man själv än har det så får man aldrig sjunka så lågt att man tar pengar från en insamlingsbössa tillhörande Barncancerfonden. Men kanske kan det komma något gott ur den skamliga stölden.

– Om vi hjälps åt och skänker en summa pengar till Barncancerfonden så kan vi kanske göra en god insats tillsammans. Det kan vara andra företag i kommunen och organisationer som Offensiva Laholm och Företagarna i Laholm till exempel, säger Kim.

Laholms Tidning kommer att haka på och skänka 2 000 kronor.

– Just cancer är speciellt för mig och för så många andra. Stölden gjorde mig väldigt upprörd. Vi kommer att skänka 2 000 kronor, det känns bra i magen att göra det, säger LT:s publisher Joakim S Ormsmarck.


Insamlingsbössan har ersatts med en provisorisk lösning. Men pengarna går till samma goda ändamål. Lådan är inte framme och några större summor blir inte kvar någon längre tid. Så tjuvar göre sig icke besvär. Foto: Johan W Jönsson