Klik venligst
NYHETER 2024-04-07 KL. 07:02

Flera laholmare nominerade som årets unga landsbyggare

Av Johan W Jönsson

Även i år kan fem unga laholmare bli utsedda till ”Årets landsbyggare”. I kategorin årets unga landsbyggare attityd är samtliga tre finalister från Laholms kommun. Det handlar om Ebba Olsson, Emilia Lec-Alsén och Linn Persson. De övriga två som kan prisas är Emelie Johansson och Lina Olsen.

Flera laholmare nominerade som årets unga landsbyggare
Ebba Olsson som driver Ebbas Gröna är nominerad i kategorin årets unga landsbyggare attityd. Foto: Rickard Gustafsson/arkiv

De som nomineras är de som har gjort en insats för att skapa en levande landsbygd i Halland och visat på en positiv bild av entreprenörskapsklimatet.

Ifjol prisades två laholmare av just fem nominerade i olika klasser. Lukas ”Elektrolukas” Lindqvist blev årets unga entreprenör och Elvira Lund årets unga eldsjäl.

Det är Lokalt ledd utveckling i Halland som står bakom Landsbyggaredagen. Fokus ligger på unga personer men tre av kategorierna är öppna och utan åldersgräns.

Kategorierna är årets unga landsbyggare entreprenör, eldsjäl och attityd samt samma kategorier men utan åldersgräns.

Landsbyggaredagen finns för att ”hylla entreprenörerna, eldsjälarna och entusiasterna som ser möjligheterna, som inspirerar andra att välja ett liv på landsbygden.”

Emelie Johansson är nominerad i årets unga landsbyggare entreprenör. Hon driver Lyckornas Hälsa i Knäred. ”Hon inspirerar andra att driva företag på ett hälsosamt och hållbart sätt.”

Fantacyförfattaren och bokbindaren Emilia Lec-Alsén från Hishult är en av e som kan bli utsedd till årets unga landsbyggare. FotoRickard Gustafsson/arkiv

Emelie beskrivs som en passionerad entreprenör som erbjuder massagebehandlingar och yogaklasser för att hjälpa människor till återhämtning.

I kategorin är hon nominerad tillsammans med Alexander Südow på Südows Entreprenadteknik i Kungsbacka och Hannes Viklund på Steninge Snickeri.  

IBK Pumas Lina Olsen är nominerad i kategorin eldsjäl. Hon är ”en sann eldsjäl som alltid varit engagerad och driven i olika projekt vilka har betytt mycket för klubben och för orten.”

Hon är nominerad tillsammans med Julia Bengtsson på LRF Ungdomen Halland från Hylte och Maria Bengtsson på Sibbarps 4H.

I kategorin attityd är Ebba Olsson som driver Ebbas Gröna, hundtrimmaren, fantacyförfattaren och bokbindaren Emilia Lec-Alsén samt destinationskoordinatorn Linn Persson nominerade.

Vem som helst kan nominera personer som de tycker bidrar till en levande landsbygd i Halland. Efter det utses finalister i varje kategori av styrelsen för Lokalt Ledd Utveckling Halland.

Vinnarna presenteras lördagen den 4 maj. Då arrangeras Landsbyggaredagen för fjärde gången i Halland. Dagen äger rum på Peder & Paulinas Susegården i Getinge.

Linn Persson är destinationskoordinator i Laholm och engagerar sig ideellt i Hela Sverige ska leva Halland. Nu är hon nominerad som årets unga landsbyggare. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Fakta:

Motiveringar:

Finalist - årets unga landsbyggare entreprenör

Kriterier: är mellan 16 och 30 år - är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

Emelie Johansson - Lyckornas Hälsa

Den passionerade entreprenören Emelie driver Lyckornas Hälsa i Knäred, hon erbjuder massagebehandlingar och yogaklasser för att hjälpa människor till återhämtning. Emelie har väckt liv i en lokal som tidigare mestadels stått tom. Hon arbetar tätt ihop med andra egenföretagare på Friskvårdshuset och tillsammans hjälper och kompletterar dom varandra. Hon är också en god förebild när det gäller hållbarhet, hon förespråkar lokala produkter och handlar det mesta på second hand. Glädje och kreativitet är två viktiga pelare i Emelies entreprenörskap, hon inspirerar andra att driva företag på ett hälsosamt och hållbart sätt!

Finalist - årets unga landsbyggare eldsjäl

Kriterier: är mellan 16 och 30 år – är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

Lina Olsen - IBK Puma

Lina är aktiv i innebandyföreningen IBK Puma i Våxtorp. Hon har tidigare suttit som ordförande, vart ungdomstränare, delaktig i ungdomskommittén samt spelat i damlaget och vart med i klubbens motionslag. Hon är en sann eldsjäl som alltid vart engagerad och driven i olika projekt vilka har betytt mycket för klubben och för orten. Tillsammans med övriga i styrelsen bidrar hon till att byns ungdomar kan utöva sitt fritidsintresse, fler föreningar som erbjuder olika fritidsaktiviteter ökar också bygdens attraktivitet. Genom flexibilitet, kreativitet och ett brinnande engagemang för klubben är Lina med och driver föreningen framåt!

Finalister - årets unga landsbyggare attityd

Kriterier: är mellan 16 och 30 år – förändrar attityden till landsbygden på ett positivt sätt – visar på möjligheterna som landsbygden erbjuder

Ebba Olsson

Ebba driver sitt företag Ebbas Gröna hemma på gården i Bastena där hon har kurser inom floristik och kreativitet, säsongsbutik, småskalig odling och djurhållning. Hon arrangerar även skördemarknad och julmarknad. Ebba är en frisk fläkt med stora ambitioner som bryr sig om landsbygden och alla andra företag i och kring Våxtorp. Ebbas engagemang, kreativitet och vilja att samarbeta skapar en attraktiv plats som blomstrar. Ebba är full av idéer, hon ser möjligheterna och är inte rädd för att följa sina drömmar!

Emilia Lec-Alsén

Emilia har många bollar i luften, hon driver sin hundtrimverksamhet, är fantacy-författare och bokbindare. Emilia vågar tänka nytt, hon brinner för fantasy och vägrar låta normen bestämma. Hon har alltid bott på landsbygden och har sina rötter i och omkring Hishult. Hennes brinnande kärlek för Hishult speglas i hennes böcker, hon hänvisar till de vackra omgivningarna runtomkring, gemenskapen och lugnet som byn erbjuder. Genom sina böcker bidrar Emilia till bygdens attraktivitet och hon inspirerar andra att vilja skapa ett liv på landsbygden!

Linn Persson

Redan som ung fick Linn förståelse för landsbygdens kraft och engagemang när byskolan i Ysby, där hon är uppväxt, hotades av nedläggning. Hon fick därmed tidigt lära sig vad som krävs i form av engagemang, attityd och samverkan för att utveckla landsbygden. Idag är Linn 26 år och arbetar som destinationskoordinator i Laholm och engagerar sig ideellt i Hela Sverige ska leva Halland. Genom sitt yrkesmässiga och ideella engagemang arbetar Linn dagligen för att fler ska upptäcka vad landsbygden har att erbjuda, hela tiden med ett positivt driv och en smittande attityd.

Läs mer:

Elvira och Lukas från Laholm prisade