Klik venligst
NYHETER 2024-03-29 KL. 06:02

Fjäderpengar till Ukrainas folk när Lions pyntade påskbjörken

Av Tommy Paulison

Påsken hälsas med den gula, härliga färgen och lionsmedlemmarnas gula jackor lyser upp Stortorget lite extra. Så också inför påsken 2024.

Fjäderpengar till Ukrainas folk när Lions pyntade påskbjörken
Lilla Tyra, 5 år, hade med sig mamma Anna när fjädrarna skulle placeras på det stora trädet. Foto: Tommy Paulison

Enligt traditionen ska den stora björken pyntas och lyftas ner på sitt vanliga ställe på torget. Allt detta skedde då vädergudarna var med. Lite kallt om kinden var det, men inga regndroppar.

Dagen inleddes med fjäderpyntning på det liggande trädet. I vanligt ordning var givmildheten från laholmarna stor. Att pynta björken kostar 20 kronor per fjäder.

Totalt fick Lions in 2848 kronor på swish och ytterligare 1010 i kontanter. Alltså ett prydligt resultat av fjäderförsäljningen på näsan 4000 kronor. Hela behållningen går vidare till Ukrainas folk.

När det vankas marknad i Laholms innerstad känns det som att många tar chansen att både handla, uppleva och njuta av att träffa bekanta. Det blir en trevlig social tillvaro.

Marknaden fick en flygande start när Lions plockade fram sina fjädrar. Lions egen Gullefjun fanns förstås på plats och hade med sig ett välfyllt godisägg.

Alltid lika kul att kunna glädja, tyckte Anita Robertsson i Lions som tillsammans med Marie-Louise Wernant agerade ”Gullefjun” med bravur under dagen.

Lucas och Max, båda 4 år, passade på att fira sina födelsedagar just dagen då trädet pyntades. Vad kunde vara bättre än att sätta upp fjädrar och bli bjudna på godis av självaste Gullefjun? Foto: Tommy Paulison

Trädet fylldes med färgglada fjädrar och på utsatt tid kunde påskträdsansvarige, Kalle Klinker, skrida till verket och lägga spännbanden om påskträdet.

Lyftet gick smidigt, men eftersom det perfekta raka björkträdet inte är så vanligt krävdes det lite justering innan det stod på plats och fjädrarna fladdrade i vinden.

Lionsmedlemmarna kunde vara mer än nöjda med sin dag. Allt är klappat och klart för att ta emot påskhelgen.

Man blir smått förbluffad över hur generösa folk är, konstaterade Jerker Jacobsson, en av Lions fjäderförsäljare.

En person ville inte sätta upp några fjädrar i trädet, men instället lämnade han en hundraklapp för att stödja Lions arbete. Fantastiskt värmande, fortsätter han.

Sedan tidigare har alla de små påskträden placeras ut runt om i Laholm och känslan över att påsken är i annalkande går inte att ta fel på.

Laholms Stortorg står onekligen redo att hälsa välkommen till en glad och färggrann påsk.

Kalle Klinker, medlem i Lions, letade snabbt upp platsen förr trädets placering. Foto: Tommy Paulison

Påskbjörken, välfylld av vackra fjädrar, är på plats på Stortorget. Foto: Tommy Paulison