Klik venligst
NYHETER 2023-02-14 KL. 10:04

Fem chefer tampas om fyra toppjobb

Av Rickard Gustafsson

En av kommunens fem förvaltningschefer lär behöva se sig om efter nytt jobb när kultur- och utvecklingsförvaltningen skrotas. Fyra toppjobb står på spel och inte ens kommunchefen sitter säker när politikerna i jakt på besparingar ska besätta framtidens organisation.
– Det blir inget lätt beslut för kommunstyrelsen, säger kommunchefen Anders Einarsson.

Fem chefer tampas om fyra toppjobb
5 toppchefer är fler än 4 toppjobb. Politikerna sitter på leken och beslutar vilka av Daniel Johansson, Niklas Wilsson, Anders Einarsson, Richard Mortenlind och Andreas Meimermondt som ska leda förvaltningarna. Foto: Bo Bjelvenstedt/Arkivbild

LT kunde i slutet av januari berätta att kommunstyrelsens ledningsutskott gett kommunchefen i uppdrag att snabbutreda en avveckling av kultur- och utvecklingsförvaltningen.

Omorganisationen är en del i att hitta de budgetbesparingar på 35 miljoner kronor som kommunfullmäktige beslutat om för 2023-2024.

Kommunchefen har nu lämnat ett skarpt förslag på ny organisation där samtliga verksamheter inom kultur- och utvecklingsförvaltningen får ny hemvist i de fyra förvaltningar som blir kvar.
– Det är ännu så länge ett förslag och nu ska berörda medarbetare få tycka till genom risk- och konsekvensanalyser, innan jag och kommunledningsgruppen lämnar in ett reviderat underlag till politiken, säger Anders Einarsson.

Risk- och konsekvensanalysen ska vara klar den 23 februari och den 14 mars kommer ärendet att behandlas i kommunstyrelsen. 28 mars är det meningen att omorganisationen klubbas i kommunfullmäktige.

Enligt kommunchefen innebär det liggande förslaget att sex chefstjänster försvinner. Förutom förvaltningschefen även två verksamhetschefer, två enhetschefer samt en verksamhetscontroller.
– Det gör att vi sparar ungefär sex miljoner i personalkostnader, men det är 29 miljoner kvar och det är upp till nämnderna att hitta dem, säger Anders Einarsson.

Att kultur- och utvecklingsförvaltningen läggs ned betyder inte per automatik att det är Kuf-chefen Andreas Meimermondt som blir av med jobbet.
– Nejnej! Det kan bli Andreas, men det kan också bli någon annan och det är upp till politikerna i kommunstyrelsen att besluta. Inte ens jag sitter säker, säger Anders Einarsson.

Kommunchefen poängterar dock att det är de fem som sitter som förvaltningschefer idag som är aktuella för de fyra toppjobben i den nya organisationen.

Det betyder att politikerna ska besätta de fyra topptjänsterna ur femmannagruppen med Anders Einarsson (kommunchef, kommunstyrelseförvaltningen) , Richard Mortenlind (barn- och ungdomsförvaltningen), Andreas Meimermondt (kultur- och utvecklingsförvaltningen), Niklas Wilsson (samhällsbyggnadsförvaltningen) och Daniel Johansson (socialförvaltningen).
– Alla är duktiga och gör ett bra jobb så det blir inget lätt beslut för kommunstyrelsen, säger Anders Einarsson.

Vem av de fem i chefsskaran som kommer att dra det kortaste strået kommer inte att beslutas förrän fullmäktige slutgiltigt klubbat omorganisationen i slutet av mars. Först i april lär kommunstyrelsen med ordföranden Ove Bengtsson (C) i spetsen besluta i ärendet.

Värt att notera är att kommunstyrelsen, i förslaget, också tar över alla ärenden som har med mark- och exploatering samt översiktsplanering från samhällsbyggnadsförvaltningen.

Som en parentes kan också tilläggas att barn- och ungdomsförvaltningen lär byta namn till utbildningsförvaltningen eftersom all utbildning, från förskola till vuxenutbildning, samlas under samma tak.


Fakta: Så ser ut förslaget till omorganisation ut
Kultur- och utvecklingsförvaltningens verksamheter flyttas över till kvarvarande förvaltningar. De föreslagna förändringarna ser ut som följer:

Socialförvaltningen – tillförs det strategiska, kommunövergripande ansvaret för arbete med begreppen integration, segregation och inkludering.

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över från kultur- och utvecklingsförvaltningen:
Daglig verksamhet, Arbetsmarknadsenheten inklusive arbetsmarknadsverksamhetens administratör och del av Vägledningscentrum, Ung i Laholm, Kommunala aktivitetsansvaret (KAA), Mottagning nyanlända, processledare Integration & Segregation, förvaltningsekonom/projektsamordnare Heltidsresan.

Utbildningsförvaltningen (tidigare Barn- och ungdomsförvaltningen) – tillförs ansvar för samordning av all studie- och yrkesvägledning inom hela Laholms kommun. Verksamhetsområde Grundskola byter namn till Grundskola/Frivilliga skolformer och verksamhetsområde Kultur upprättas inom förvaltningen.

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över från Kultur- och utvecklingsförvaltningen:
Osbecksgymnasiet inklusive del av Vägledningscentrum samt specialpedagog/speciallärare från Kvalitet & service, vuxenutbildning inklusive del av Vägledningscentrum, skolsköterska och skolkurator, administration och campusreception, utvecklingsledare Frivilliga skolformer, verksamhetschef Kultur, Kulturskolan, Biblioteksenheten, Kulturdelar av Kultur & Turism.

Samhällsbyggnadsförvaltningen – tillförs ansvar för samordning av alla föreningskontakter inom hela Laholms kommun.

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över från Kultur- och utvecklingsförvaltningen:
Fritidsenheten utom Ung i Laholm (Verksamhetstillhörighet inom förvaltningen utreds), ekonomicontroller (Staben).

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över till Kommunstyrelsens förvaltning:
Mark- och exploatering, översiktsplanering.

Kommunstyrelsens förvaltning

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över från Kultur- och utvecklingsförvaltningen:
Turism/Turistbyrån från Kultur & Turism, destinationsutvecklare, turism- och kulturkommunikatör, projektkoordinator, nämndsekreterare.

• Enheter, funktioner och uppdrag som förs över från Samhällsbyggnadsförvaltningen:
Mark- och exploatering, översiktsplanering.