NYHETER 2023-09-01 KL. 06:02

Fara för säkerheten när utegym vandaliseras

Av Johan W Jönsson

Utegymmet var det nystartade byalaget i Veinges prioritet. Vid midsommar var det på plats. På grund av återupprepad skadegörelse kan dock kommunen tvingas plocka bort det då säkerheten inte kan garanteras.
– Det är jättetråkigt!, säger byalagets ordförande Annika Eriksson.

Fara för säkerheten när utegym vandaliseras
Bultar har skruvats loss och en station har lyfts ur sitt läge trots betongfundament. Foto: privat

När det startades ett byalag i Veinge och orten äntligen fick ta del av kommunens bypengar stod ett utegym och en grillplats högt upp på önskelistan.

– Mina barnbarn spelar fotboll i Lilla Tjärby och där har de ett jättefint utegym. Ett sådant tänkte jag hade varit trevligt att få i Veinge också, säger Eriksson.

Så blev det också och strax efter midsommar stod det nya utegymmet klart i anslutning till skolan. Bakom lilla gympahallen, för den som kan sitt Veinge.

Nu har dock vandaler ställt till det. De har inte bara tagit sönder saker. Det har också skruvats loss bultar så att gymredskapen kan vara farliga att använda.

– Skadegörelsen började nu när skolan började. Gymmet har fått vara i fred hela sommaren men nu har det skett skadegörelse flera gånger, säger Eriksson.

– I och med att de lyft gymredskap ur läge och skruvat bort bultar vid stationerna så blir det farligt. Det kan hända allvarliga olyckor, säger Eriksson.

Händer det på skoltid?

– Nej, det tror jag inte. Det sker säkert på kvällstid eller under natten. Men det har börjat sedan skolstarten av någon anledning.

Annika Eriksson är ordförande i Veinge byalag. Hon är bekymrad över skadegörelsen. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Stationen som lyfts ur läge har tagits bort och bultarna har skruvats fast igen. Fortsätter skadegörelsen så kan det dock få trista konsekvenser.

– Fortsätter det stänger kommunen gymmet. De kan ju inte garantera säkerheten. Jag hade fullt sjå med att kontakta skolan så att de inte skickade ut ungarna där.

Varför tror du att någon eller några gör så här?

– Om jag ändå vetat det. Då hade jag tagit tag i det. Det har varit mopeder där och sladdat men man vet ju inte om det är dem. Man får ta dem på bar gärning.

Enligt Annika Eriksson ska såväl polis som väktare öka sin närvaro i Veinge då det varit upprepad skadegörelse även på skolan och förskolan.

– Vi har polisanmält och hoppas att det är någon som vet något och kontaktar oss eller polisen så att vi får reda på vem som gör det här, säger Annika.

– Det är ju så synd eftersom att det blivit så fint. Det hade varit riktigt tråkigt om vi inte får behålla gymmet. Vi har kämpat hårt för att få till det, säger byalagets ordförande.

Kostnaden för att reparera skadegörelsen uppgår till cirka 10 000 kronor.

Polisen berättar för LT att det i nuläget inte finns någon misstänkt, men skulle uppskatta om allmänheten hör av sig med tips om vem som ligger bakom sabotaget.

– Det verkar som att någon vill att det ska gå illa för andra människor, det är otäckt, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Det har även rispats i bord vid den anslutande grillplatsen. Foto: privat