NYHETER 2022-05-08 KL. 08:02

Exploatören som vill bygga hotell i Mellbystrand avslöjad

Av Johan W Jönsson

Kommunen har inte velat avslöja vilka det är som kan tänkas vilja bygga spa-hotellet i Mellbystrand. Mark- och miljööverdomstolen krävde att få veta och då avslöjades det att Ligula Hospitality Group var den intresserade exploatören.

Exploatören som vill bygga hotell i Mellbystrand avslöjad
Ligula Hospitality Group är den intresserade exploatören som vill bygga hotell i Mellbystrand. Foto: Krook&Tjäder

Laholms kommun har påstått att det funnits intresserade exploatörer men de eller dessa har förblivit hemliga. Fram till nu. När Mark- och miljööverdomstolen krävde att få veta var kommunen tvungna att avslöja att det handlar om Ligula Hospitality Group. Detta var något Hallandsposten var först att skriva om.

Ligula driver 45 hotell på 16 olika orter i Sverige. De driver också elva hotell i Danmark och Tyskland. Det handlar om en miljardkoncern med säte i Göteborg. Och det lär krävas då det troligtvis kommer att kosta mycket att bygga ett hotell på Färes parkering i Mellbystrand.

Detaljplanen för hotellet har klubbats igenom av kommunfullmäktige. Den har dock överklagats till Mark- och miljööverdomstolen där den har fått prövningstillstånd. Kommunen får inte reda på vilka grunder som planen prövas och har därför givit ett utförligt svar till domstolen.

– Jag tycker att det är lite märkligt att vi inte får veta, men tydligen är det så. Jag tror inte att det är själva processen, möjligen placeringen, men vi vet ju inte, har kommunråd Erling Cronqvist sagt till LT.

Mark- och miljööverdomstolen gav prövningstillstånd i februari i år och efter det tar det mellan sex till nio månader innan beslut kommer.

Hotellet är planerat till Färes parkering vid Birger Pers väg. Spahotellet är tänkt att bli 25 meter högt med fem våningar och 100 rum.

I juni är det två år sedan hotellplanen klubbades igenom i kommunfullmäktige.