NYHETER 2023-09-06 KL. 15:31

Elvira och Lukas från Laholm prisade

Av Johan W Jönsson

Elvira Lund och Lukas Lindqvist prisades på landsbyggaredagen. De vann respektive kategori. Lukas blev årets unga entreprenör och Elvira årets unga eldsjäl. Därmed kammades just de klasserna hem av laholmare för andra året i rad.

Elvira och Lukas från Laholm prisade
Alla "unga" vinnare på landsbyggaredagen. Längst till vänster Lukas "ElektroLukas" Lindqvist och näst längst till höger Elvira Lund. Foto: LLUH

Ja, för ifjol vann Vilma Larsson, ordförande i Vallberga Gymnastikförening, eldsjälsklassen och Felicia Garellick, Vilgots Surdegsbageri, entreprenörsklassen.

Landsbyggardagen ägde rum på Gits gård i Falkenberg. Dagen finns för att gynna den levande landsbygden och för att hylla entreprenörer som verkar där. LLUH ligger bakom dagen.

– Det var en härlig tillställning med föreläsningar, utställare och god mat med lokala råvaror samt trevlig musikunderhållning, säger Lukas Lindqvist.

26-åringen driver företaget ElektroLukas sedan 2021. Där reparerar han elektronik i maskiner till verkstäder och industrin. Lukas hade nästan inte en tanke på att vinna sin kategori.

– Jag tänkte knappt att jag skulle kunna vinna. Jag var glad över att vara nominerad. Jag räknade med att någon av de andra skulle ta hem det.

Känslan när de ropade upp ditt namn?

– Det var väldigt roligt! Jag blev mycket överraskad. Jag hade inte räknat med det. Jag blev väldigt glad över att det ändå var jag som faktiskt vann - det var glädjande och ärofyllt.

Lukas är uppväxt i Hishult och Våxtorp. Sedan i höstas bor han dock i Veinge. Han har en aning om varför just han vann.

– Jag jobbar mest med äldre maskiner där det kanske inte går att få tag på nya kretskort. Då försöker jag fixa dem. Det är bra ur ett hållbarhetstänk och ligger i tiden.

Då är dina tjänster efterfrågade?

– Ja, det är de faktiskt. Jag har inte behövt marknadsöra mig särskilt mycket. Kunderna har kommit till mig, berättar Lukas som både är elektriker och elektroingenjör.

– Jag har alltid varit intresserad av el och framförallt elektronik. Jag har alltid reparerat saker till mig själv och andra och gillar att klura med sådant.

Parallellt med sitt företag så jobbar Lukas på Nibe i Markaryd där han är på elektronikutvecklingsavdelningen. Han vill gärna jobba vidare med både och.

Lukas Lindqvist intervjuas på scen av konferencieren Alex Bennheden. Foto: LLUH

23-åriga Elvira Lund bor nu i Långås men hon är uppväxt i Ålstorp. Hennes föräldrar Joakim Lund och Kerstin Nilsson driver mjölkgård i Värestorp.

– Jag har varit varbergare länge. Jag gick på Munkagårdsgymnasiet, träffade en kille där och blev kvar här uppe, berättar Elvira.

Hon är väldigt engagerad i LRF (Lantbrukarnas riksförbund) ungdomen i Halland. De ordnar aktiviteter för ungdomar i den gröna näringen.

– Det är väldigt brett! De är alltifrån trivselkvällar, studiebesök, utbildningar och kurser. Vi har också en god dialog med de vuxna i LRF. De vänder sig till oss när det gäller ungdomsfrågor.

Hur kändes det att att bli prisad?

– Det var rätt kul faktiskt! Jag är lite vinnarskalle, så när jag blev nominerad ville jag gärna ta hem det. Men jag trodde faktiskt inte att jag skulle vinna, ler Elvira.

– Kul, överraskande och sedan när det sjunkit in kändes det väldigt hedrande. För mig är det inget konstigt att engagera sig men det känns väldigt roligt att få den här uppmärksamheten.

Elvira jobbar på Växa i Sverige där hon gör olika saker. Hon är utbildad husdjurstekniker och arbetar även med marknadsföring samt med projektet ”gröna möten i Halland”.

– I framtiden har jag en önskan om att driva eget lantbruk. Sedan får vi se om det blir i Varberg eller i Laholm. Innan det vill jag göra lite allt möjligt som jag kan prova på, säger Elvira.

Vinnarna prisades med diplom, blommor och ett keramikfat med grönsaker. Men framförallt med äran och god publicitet.

Mångfaldigt prisade Oskar Hemhagen som försvarar Halland kring titeln Årets unga företagare i Sverige i Blå hallen i Stockholm gick bet i klasen Årets landsbyggare entreprenör.

Det gjorde även Linnea Blomster som driver gårdsbutik i Lilla Fågelsång. Hon tävlade mot bland annat mot Elektrolukas i Årets unga landsbyggare entreprenör.

Även Evelina Markow som ligger bakom Café Solstråle i Hishult blev utan pris i klassen ung landsbyggare attityd. Samtidigt är det såklart ärofyllt bara att vara en av tre nominerade.

Elvira Lund tyckte att det kändes hedrande att blir prisad på Landsbyggaredagen. Foto: LLUH

Fakta:

Årets unga landsbyggare 2023

Årets unga landsbyggare - Entreprenör

Kriterier: är mellan 18 och 30 år - är nytänkande i sitt entreprenörskap – samverkar aktivt med andra – driver en hållbar verksamhet – är en god förebild för andra entreprenörer – skapar jobb

Lukas Lindqvist, Elektro Lukas – Laholms kommun

Lukas Lindqvist driver företaget ElektroLukas där han, likt en räddare i nöden, reparerar elektroniken i maskiner främst åt industriföretag. Lukas prisas för sitt nytänk, sin innovationsförmåga och för sitt hållbarhetsarbete. Han brinner för hållbarhet och att hushålla med de resurser som finns.

Årets unga landsbyggare - Eldsjäl

Kriterier: är mellan 18 och 30 år – är nytänkande i föreningsarbetet – samverkar aktivt med andra – bidrar till bygdeutveckling – ökar bygdens attraktivitet

Elvira Lund, LRF Ungdomen Halland – Varbergs kommun

Elvira Lund är aktiv i flertalet föreningar, många med koppling till landsbygd och lantbruk. Hon är drivkraften bakom flera evenemang och seminarier som syftat till att öka medvetenheten om landsbygdens möjligheter och utmaningar. Elvira prisas för att hon är en framstående ledare och en inspirerande förebild för ungas engagemang och delaktighet på landsbygden