Av Carina Nilsson
Markaryds folkhögskola är i ekonomisk kris och riskerar att läggas ner.
– Det är ett väldigt tufft läge. Frågan är om vi ska ta in nya elever till hösten eller om vi ska lägga ner, säger Yngve Sunesson som är ordförande i Stiftelsen Markaryds folkhögskola.
Markaryds folkhögskola har under en längre tid brottats med ekonomiska problem.
– Det är vi inte ensamma om och bakgrunden är att statsbidragen i grunden är för låga. Vi fick en liten höjning för tio år sedan men sedan dess har de legat still samtidigt som många kostnader har höjts, säger Yngve Sunesson.
För ett drygt år sedan lade folkhögskolan ner show- och musikalutbildningen och sade upp personal, men besparingsåtgärderna har inte räckt till.
– Vi har också för stora lokaler i förhållande till antalet elever och själva huvudbyggnaden är till salu. Det finns en köpare men det krävs en ändring av detaljplanen för att köpet ska bli av. Det skulle vara positivt om vi kan sälja byggnaden, det är betungande med stora lokaler som man inte har användning för, säger Yngve Sunesson.
I huvudbyggnaden finns också internatet. Även den delen har minskat.
Styrelsen kommer att ha möten med kommunalråd från Markaryd och Hässleholms kommuner. Efter det väntar ett styrelsemöte om framtiden för folkhögskolan berättar Yngve Sunesson som är styrelseordförande i stiftelsen. Foto: Arkiv
– För tjugo år sedan räckte inte rummen på internatdelen till men numera sker en del av undervisningen på distans och antalet elever har minskat, säger Yngve Sunesson.
Skolan har även en filial i Bjärnum och har bett både Markaryds och Hässleholms kommuner om hjälp.
– Vi ska träffa kommunalråden Bengt Germundsson (KD) och Lena Wallentheim (S). Vi har ansökt om sammanlagt tre miljoner kronor från de båda kommunerna under två års tid. Därefter ska det komma ett nytt statsbidrag men om det blir bättre eller sämre är det ingen som vet i dagsläget eftersom det kommer ett val innan det nya systemet ska vara på plats, säger Yngve Sunesson.
Efter mötet med kommunalråden kommer också styrelsen att hålla ett möte.
– Det är svårt att säga var det här hamnar. Vi har fasta kostnader för lokalerna och det krävs en viss lärartäthet för att bedriva verksamheten. Tre miljoner är inga stora pengar i en kommunal budget men kommunerna säger att de inte har mycket pengar att avvara, så det ser inte så ljust ut.
Markaryds folkhögskola har en lång historia.
– Vi skulle ha firat 75 år i höst, men vi får se hur det blir, säger Yngve Sunesson.