NYHETER 2025-05-26 KL. 14:34

Efter 75 år – folkhögskolan går i konkurs

Av Carina Nilsson

Tiden rann ut för folkhögskolan i Markaryd. När det inte fanns pengar till att betala ut de anställdas löner så valde styrelsen att lämna in en konkursansökan.
– Det känns bittert och väldigt tråkigt, säger Yngve Sunesson som är ordförande i stiftelsen Markaryds folkhögskola.

Efter 75 år –  folkhögskolan går i konkurs

Styrelsen för folkhögskolan hade hopp om att kunna rädda skolans ekonomi genom kommunala bidrag eller en fastighetsförsäljning.

– Vi är i en process där det finns en köpare till en av byggnaderna och vi diskuterar med kommunerna. Men det har inte gått så snabbt som vi hoppades och när det inte fanns pengar till att betala ut löner med blev konkursen oundviklig, säger Yngve Sunesson.

Styrelsen har varit i kontakt med Folkbildningsrådet som har lovat att de elever som ska sluta sina utbildningar om ett par veckor ska få gå klart.

– Rådet ska också hjälpa till så att de som studerar till undersköterskor kan få gå klart sina utbildningar. De har mycket undervisning på distans vilket gör det lättare att hantera. I bästa fall kan även våra lärare fortsätta men det vet vi inte än, säger Yngve Sunesson.

På Musikteaterskolan i Bjärnum har folkhögskolan nyligen haft 100 sökande på audition.

– Vi jobbar på att utbildningen ska kunna flytta till en annan skola, men det är inte heller klart, säger Yngve Sunesson.

Den statliga lönegarantin garanterar att de anställda ska få ut sina löner.

– De anställda kommer nog inte att lida någon ekonomisk skada, och som lärare har de förmodligen goda chanser att hitta nya jobb, men det är naturligtvis tufft för dem som förlorar sina jobb det har jag stor respekt för, säger Yngve Sunesson.

Konkursen kan göra att fler av skolans lokaler kan säljas.

– Vi har inte kunnat sälja de gula husen på backen på grund av stiftelsens stadgar, men när stiftelsen upplöses kanske det är möjligt. Blir försäljningarna av kan konkursen komma att landa i ett överskott men det hjälper oss inte nu, säger Yngve Sunesson.

Han tycker att det känns bittert att det inte gick att rädda folkhögskolan.

– Vi har varit uppbundna av olika saker, det blev som ett moment 22 till sist. Men det är väldigt tråkigt. Många som inte klarar gymnasiet tar examen på en folkhögskola och studier visar att 70-80 procent av dem går vidare till jobb eller studier, säger Yngve Sunesson.