NYHETER 2022-05-25 KL. 15:34

Dyr mätapparat stals – återfanns vid cykelbana

Av Johan W Jönsson

Svenska Örtmedicinska området i Vallberga drabbades av inbrott den gångna helgen. En mackapär för mätning av avloppsvatten för industrier stals. En privatperson återfann den dock vid cykelvägen i byn och lämnade in den till polisen. ”Vi visste inte vad det var för något”, säger Christer Andersson på polisen i Laholm.

Dyr mätapparat stals – återfanns vid cykelbana
Den stulna mätapparaten är värd 90 000 men är värdelös för gemene man. Arkivbild

Någon gång mellan fredagen den 20/5 på eftermiddagen och måndagen den 23/5 på morgonen har det var inbrott på Örtmedicinska Institutet i Vallberga. Någon eller några har tagit sig in genom att klippa hål i staketet och inne på området har de stulit mätapparaten.

– Det som stals var en automatisk provtagare. Den beskrevs i anmälan som en mindre och kompakt barnvagn. Jag skulle vilja säga att den ser ut som en stor högtryckstvätt, säger Andersson.

Mätapparaten är värd 90 000 kronor och används för att mäta industriutsläpp i avloppsvatten. Den hittades utmed cykelvägen i Vallberga av en privatperson. Denne var rådig och packade in den i sin bil och körde den till polisen.

– Jag visste inte riktigt vad det var han hade hittat så jag vilade på hanen och väntade på en anmälan. När den kom bekräftade målsägaren att det var den maskinen. Det var rätt serienummer och allt, säger Andersson och fortsätter:

– Det var rådigt gjort av mannen som lämnade in den. Herregud, om en sådan blir stående… Det är ju dyra prylar som ingen har någon nytta av. Mannen från företaget som gjort anmälan blev mycket nöjd när han fick höra att vi fått in maskinen.

Mätapparaten tillhör labbföretaget SGS Analytics Sweden. De ska hämta sin maskin hos polisen under vecka 22.