NYHETER 2022-06-13 KL. 15:21

Dubbelstöt mot äldre personer i kommunen

Av Rickard Gustafsson

Två äldre personer blev i helgen offer för bedragare. Brotten begicks i Laholm och Mellbystrand och i båda fallen kom gärningspersonerna över åldringarnas bankkort och tillhörande kod. I åtminstone ett av fallen har bedragarna fått ut kontanter ur en bankomat i Laholm.

Dubbelstöt mot äldre personer i kommunen
Laholmspolisen har kunnat spåra ett av de bankkort som stals från äldre personer i helgen till ett bankomatuttag i Laholm. Bedragarna ska ha kommit över 14 000 kronor från en kvinna i 90-årsåldern. Foto: Arkivbilder

Laholmspolisen rapporterade under måndagen att två äldre personer blivit offer för bedragare under helgen (10-12 juni) i Laholms kommun. De som utsatts är en man i 95-årsåldern i Laholm och en kvinna i 90-årsåldern i Mellbystrand.

Under söndagskvällen kallades en polispatrull till Lingården i Laholm efter att personalen slagit larm om att allt inte stod rätt till.
Enligt Christer Andersson vid Laholmspolisen ska två yngre män ha gått in på äldreboendet i sällskap med en äldre man som bodde där och kommit över hans bankkort och kod.
– Jag har inga uppgifter ännu om det försvunnit pengar från målsägarens konto. Omständigheterna är väldigt oklara i det här fallet.


Två yngre män ska ha gjort sällskap med en äldre man, bosatt på Lingården, in på äldreboendet och lurat till sig bankkort och kod. Foto: Arkivbild


Desto klarare händelseförlopp är det i det andra åldringsbrottet. I fredags förmiddag vid 11-tiden fick en kvinna i 90-årsåldern i Mellbystrand ett telefonsamtal från en bedragare.
– Bedragaren utgav sig för att arbeta på säkerhetsavdelningen på Laholms Sparbank och berättade att någon försökt att låna pengar av banken i hennes namn, berättar Christer Andersson.

För att hjälpa kvinnan påstod bedragaren att han behövde hennes bankkort och kod, vilket kvinnan överlämnade till en man som en stund senare dök upp vid hennes bostad.

Bankkortet har använts i en bankomat i Laholm och bedragaren ska ha tagit ut 14 000 kronor från kvinnans konto. Något signalement att arbeta med har inte Laholmspolisen.
– Mannen som hämtade bankkortet bar munskydd och det enda vi har att gå på är att han ska haft ”snälla ögon”, säger Christer Andersson.


Okända gärningsmän lurade under helgen till sig bankkort och kod av två äldre personer. Polisen har få direkta uppgifter som kan leda de framåt i utredningen. Foto: Arkivbild