NYHETER 2022-06-03 KL. 12:06

Donnez turnébuss tömdes på diesel

Av Rickard Gustafsson

Det numera Ränneslövsbaserade dansbandet Donnez har utsatts för dieselstöld. Tanken på bandets turnébuss tömdes i onsdags natt på kapellmästaren Donald ”Donne” Laitilas gård.
– Det är såklart trist, men vi deppar inte ihop för det här, säger Donald Laitila.

Donnez turnébuss tömdes på diesel
Dansbandet Donnez har en hektisk turnésommar framför sig och kapellmästaren Donald "Donne" Laitila väljer att inte fokusera så hårt på dieselstölden som skedde hemma på hans gård i Ränneslöv. Foto: Donnez.se

Med höga och stigande priser på drivmedel blir alla fordon mer eller mindre måltavla för tjuvar. En av de som drabbats är det Grammis-nominerade dansbandet Donnez, vars kapellmästare sedan i höstas är bosatt och har sin bas i Ränneslöv.

Efter att nyligen kommit hem från en turnéutflykt till Norge slog dieseltjuvar till mot bandets buss.
– Det skedde på natten hemma på gården. Vi märkte det när vi skulle köra i väg, säger Donald ”Donne” Laitila.

Tjuvarna tömde busstanken på cirka 300 liter och lämnade spår efter sig i form av dieselspill på marken och förstört tanklock.
– Dieselpriserna har ju gått upp och det gör det givetvis attraktivt för ligor. Vi har annars varit ganska förskonade från den här typen av händelser trots att vi är runt överallt i Sverige och Norge, säger Donald Laitila och minns att bandet för några år sedan utsattes för ett misslyckat inbrottsförsök i turnébussen när de spelade i Helsingborg.

Donnez, med sina cirka 160 spelningar om året, laddar inför en hektisk sommarturné men tar dieselstölden med ro.
– Nej, för Sören. Vi deppar inte ihop för det här. Det är såklart trist men det är som det är och vi kan inte göra så mycket åt det, säger Donald Laitila.

Bandet har flera spelningar i närheten av Laholm den närmaste tiden. Den 11 juni spelar de i Grevieparken i Grevie och den 8-9 juli lirar de först på Ekebofestivalen i Munka-Ljungby och dagen därpå på festplatsen i Fågelsång utanför Våxtorp.

Laholmspolisen har inga spår efter dieseltjuvarna i Ränneslöv och det har man inte heller efter de gärningsmän som tömde en lastbil på 250 liter på Sven Hanssons gata på Glänningeområdet under natten till fredag.