-
NYHETER 2022-11-01 KL. 13:19

Döms för torrkokning i flerbostadshus

Av Rickard Gustafsson

Matlagningen i ett flerfamiljshus i Knäred slutade i kraftig rökutveckling och risk för brand. En man i 40-årsåldern döms nu till skyddstillsyn för allmänfarlig vårdslöshet plus sju andra brott.

Döms för torrkokning i flerbostadshus
Halmstads tingsrätt konstaterar att den dömde mannen kommit till rätta med sitt missbruk efter att brotten begicks och valde att därför skyddstillsyn och vård som påföljd istället för fängelse. Foto: Rickard Gustafsson

Det var i februari 2020 som räddningstjänsten fick rycka ut till en lägenhet i Knäred där det rök efter att en man i 40-årsåldern torrkokat en kastrull på spisen. Mannen själv var narkotikapåverkad och låg och sov.

Räddningstjänsten menade att det fanns en hög spridningsrisk och att agerandet framkallat fara för människors liv och hälsa och kunde ha förorsakat brand och omfattande förstörelse.

Åklagaren hade samlat ihop ett helt batteri av åtalspunkter utöver den allmänfarliga vårdslösheten. Bland annat ska han samma dag ha försökt stjäla en bil i Trälshult och när han greps ertappades han också med narkotikaklassade tabletter.

Mannen döms även för bedrägeriförsök i Halmstad efter att han använt en annan persons körkort och därigenom försökt teckna två mobilabonnemang på Euronics och även försökt köpa ett guldhalsband på Albrekts Guld.
Han döms också för att ha burit kniv på allmän plats i Knäred och ringa stöld på Stadium i Halmstad.

Så sent som i februari 2019 dömdes mannen till sex månaders fängelse för allmänfarlig ödeläggelse. Halmstads tingsrätt konstaterar att det samlade straffvärdet är två månaders fängelse men nöjer sig med att döma mannen till skyddstillsyn och vård då han ordnat upp sitt liv och numera är drogfri sedan nästan två år.