NYHETER 2022-06-21 KL. 07:55

Döms för att ha klippt till gäst på fyllan

Av Rickard Gustafsson

I tingsrätten hävdade den misshandelsåtalade 55-åringen att den man han slog i ansiktet sagt att han ville bli slagen. Till och med uppmanat honom. Domstolen anser dock att samtycket inte fanns och dömer honom till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

Döms för att ha klippt till gäst på fyllan
Tingsrätten trodde inte på 55-åringens version om att hans gäst bad om att bli slagen och misshandlad. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild

Den färska domen från Halmstads tingsrätt behandlar en synnerligen blöt festkväll i september ifjol i en bostad i ett mindre samhälle i Laholms kommun.

Personerna som deltog i festligheterna berättar i förhör att det länge var trevligt men att det urartade framåt kvällen när alkoholintaget ökade och den 55-årige hemmafestarrangören slutligen bad en av gästerna att gå.

Det slutade med att de bröstade upp sig emot varandra och sen small det till både en och två gånger i huvudet på gästen – två knytnävsslag i ansiktet.

55-åringen hävdade i domstolsförhöret att han sagt till sin gäst flera gånger att gå hem men att han vägrat. Därefter ska gästen, enligt 55-åringen, ha sagt ”slå mig, slå mig”, vilket han uppfattade som en uppmaning.

Gästen i sin tur berättar att han hört uppmaningarna om att lämna festen men hävdade att han aldrig uppmanat värden att slå honom, vilket också styrks av ett vittne som hävdar att gästen sagt ”ska du slå mig, så slå mig”.

Tingsrätten finner att även om gästen sagt till värden att han ska slå honom ”så har hans avsikt inte varit att så ska ske och han kan inte anses ha samtyckt till att faktiskt bli misshandlad”, skriver rådmannen i misshandelsdomen.

Domstolen skriver att brottet motsvarar en månads fängelse, men bestämde påföljden för den 55-åriga festfixaren till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd.