NYHETER 2022-01-11 KL. 13:28

Dömdes i tingsrätten men friades och får skadestånd

Av Johan W Jönsson

Tre män dömdes för det så kallade ”Bröllopsdådet” i Knäred i augusti 2020. Hovrätten valde dock att fria två av de tre och den ena av dessa har fått ett skadestånd på 155 000 kronor.

Dömdes i tingsrätten men friades och får skadestånd
En av de två männen som frias för bröllopsdådet i Knäred får skadestånd på 155 000 för sitt lidande då han sutttit frihetsberövad i fem månader. Arkivbild

En man som var gäst på bröllopsfesten i Knäred attackerades med kniv. En man från Falkenberg dömdes för grov misshandel och ytterligare två män dömdes för misshandel. De två senare friades dock senare av hovrätten, som tyckte att offrets utpekande var tveksamt.

Då polisutredningen gällde försök till mord satt de båda friade männen häktade under fem månaders tid. Därför får den ena mannen ersättning på 155 000 kronor då han suttit frihetsberövad. Även den andra mannen har sökt ersättning men där har Justitiekanslern inte fattat beslut. Åklagaren tyckte inte att ersättning skulle betalas ut.

De 155 000 kronorna för lidande som frihetsberövad kan ställas i jämförelse med de 53 150 kronor som offret för knivdådet fick i skadestånd av den man som dömdes för överfallet.