Klik venligst
NYHETER 2024-06-18 KL. 06:06

Dömde mannen: ”Jag ville förnedra henne”

Av Rickard Gustafsson

En påstådd lång blick från kvinnan var tillräckligt för att mannen i 70-årsåldern skulle tappa fattningen. Inne i en butik i Laholm tog han fram könsorganet och onanerade framför kvinnan, och hennes dotter, med syftet att förnedra henne. Nu döms mannen för sexuellt ofredande och tvingas betala över 50 000 kronor i böter, skadestånd och rättegångskostnader.

Dömde mannen: ”Jag ville förnedra henne”
Händelseförloppet där mannen onanerade framför kvinnorna spelades in av butikens övervakningskameror. Foto: Polisens förundersökning

En lördagseftermiddag i februari tidigare i år blev två kvinnliga butikskunder, mor och dotter, vittne till en händelse de helst sluppit.

Strax innan butiken stängde upptäckte kvinnorna en man som stod och stirrade på dem, med könsorganet framme, och gjorde onanirörelser.

Kvinnorna gick direkt till kassorna och underrättade personalen vad som just inträffat.

Personal skyndade bort till delen av butiken där det sexuella ofredandet inträffat. Mannen var då borta, men på golvet fanns spår av gärningen då han gett sig själv utlösning.

Strax därpå stegade mannen fram till kassorna, betalade för sina inköp, och körde därefter i väg. En butiksanställd följde dock efter och skrev upp registreringsplåten på mannens bil.

Mor och dotter polisanmälde mannen för sexuellt ofredande och krävde skadestånd. Butiken i sin tur hade inga problem med att förse polisen med bevismaterial. Allt som inträffat hade nämligen fångats av butikens övervakningskameror.

Under rättegången mot mannen, som är i 70-årsåldern, förevisades både stillbilder och ett åtta minuter långt videoklipp.

Mannen som i polisförhör sagt att han bara gjort en ”runkrörelse”, men nekat till att ha tagit fram könet och fått utlösning på golvet, kände förmodligen att det var lika bra att erkänna.

Inför rätten hävdade han att den äldre av de två kvinnorna hade tittat på honom när han kom in i butiken. Orsaken, hävdade mannen, var för att han bar en Harley Davidson-jacka. Blickarna gjorde honom så irriterad att han tog fram könet och onanerade med föresatsen att förnedra henne.

Mannen beskrev vidare gärningen som att han ”helt tappat det” och förklarade att det han gjort var dåligt.

Med ett erkännande på pränt var det bara för Halmstads tingsrätt att bestämma straffet för det sexuella ofredandet.

Påföljden blev 20 000 kronor i dagsböter plus 10 000 kronor i skadestånd till var och en av de kränkta kvinnorna. Som lök på laxen tvingas han även betala advokat- och målägandebiträdeskostnaderna på drygt 13 200 kronor.

Med avgiften till brottsofferfonden stannade slutkostnaden för ”onanishowen” på över 54 000 kronor.