NYHETER 2022-06-05 KL. 08:02

De träffades 70 år efter skolstarten

Av Johan W Jönsson

För 70 år sedan började ett gäng förväntansfulla 7-åringar första klass i Köpinge skola. De följdes åt under sex års tid och flera klasskamrater blev goda vänner. I år är det 70 år sedan de började skolan och det firades med en klassåterträff. ”Vi har fortfarande kul ihop”, konstaterar Inger Andersson som stod som värd för återträffen.

De träffades 70 år efter skolstarten
Krister Jönsson, Inger Andersson, Maj-Lis Åkesson (tidigare Karlsson), Inga-Lill Hansson Thur, Karin Johansson (Jönsson), Bengt Asplid, Kent Wernersson, Marianne Henriksson (Christoffersson) och Torbjörn Andreasson återsågs. Foto: Johan W Jönsson

Det är inte direkt tyst runt bordet på Anderssons altan när LT gör ett nedslag för att träffa nio av de gamla klasskamraterna från Köpinge skola. Det snackas, mycket gamla minnen så klart, och skrattas.

Så mycket om själva skolarbetet pratas det inte när LT är på besök. Det är mer om bus, sådant som hände på rasterna och fritiden. Historierna är många och det är omöjligt att skriva om allt som hänt.

– Minns ni när vi spelade korgboll? Läraren delade in oss så att vi spelade pojkarna mot flickorna. Sedan ställde han sig med näven i korgen så att vi inte kunde göra poäng, säger Krister Jönsson.

– Till slut var det någon som satte ett stenhårt skott i buken på honom så att han vek sig, fortsätter han.

Lärarna beskrevs inte direkt som några större pedagoger. Det är historier både om pekpinnar, stolsben (!) och rena rama mobbningen av elever som hade det svårt i skolan.

– Nej, det var verkligen inga pedagoger. Lärarutbildningen ser nog helt annorlunda ut idag, säger Kent Wernersson.

– Men vi hade roligt ändå, även om lärarna var som de var. Vi hjälptes åt och skyddade varandra, säger Inger Andersson.


Krister Jönsson visar hur läraren stod med näven i korgen så att pojkarna inte kunde göra poäng när de spelade korgboll. Foto: Johan W Jönsson


Å andra sidan var kanske eleverna inte helt snälla mot sina lärare alltid heller. Magistern bodde i en villa i anslutning till skolan. I garaget hade han en tennisboll hängandes i ett snöre.

– När bollen tog i rutan var hela bilen inne. En smart anordning. Men den flyttade vi ju fram så att han körde rakt in i väggen, säger Krister till de andras skratt.

Återträffarna började 2018 och de hann träffas 2019 också innan pandemin satte stopp. Till 70-årsjubileet kunde gänget dock träffas igen.

– Vi har så jäkla roligt ihop. Vi höll alltid ihopa, både i skolan och på fritiden. Det var aldrig att vi var två och två. Vi var ett gäng och vi höll alltid sams, säger Inger.

Tanken var att de skulle hyrt en buss ihop och gjort en dags resa när de fyllde 75 år 2020. Men det äventyret satte pandemin stopp för. Gänget är fortfarande mycket kompatibelt.

– Vi är rättså lika i sättet allihopa. Det är ingen som är bättre än någon annan. Det har gått bra för alla på olika vis och vi gläds med varandra, säger Inger.

Pratar ni bara skolminnen?

– Mycket ja, men sedan är det ju också vad som hänt i livet och en hel del annat också. Vi har så trevligt ihop så nu har vi redan bestämt att vi ska träffas nästa år också, avslutar hon.Fotnot: Bildtexten på det gamla skolfotot fick inte plats utan kommer här: Är de inte sig lika säg? Etta från vänster högst upp står Inger Andersson. Fyra i samma rad är Inga-Lill Hansson Thur. Sexa från vänster i tredje led är Marianne Henriksson. Trea från vänster i andra led är Karin Jönsson. Sittande längst till höger i samma rad är Maj-Lis Åkesson. Tvåa, trea och fyra från vänster längst fram sitter Torbjörn Andreasson, Kent Wernersson och Krister Jönsson. Bengt Asplid är inte med på fotot.


Hittar du de nio förstaklassarna som återsågs 70 år senare på fotot? För facit. Se längst ner i brödtexten.