NYHETER 2022-06-07 KL. 11:02

De gula hjältarna som cyklar till Paris för cancersjuka barn

Av Johan W Jönsson

Det kommer att vara en del gult på vägarna framöver. Det är Team Rynkeby Halland som tränar inför den ”nätta” cykelturen ner till Paris. Teamet cyklar för att dra in pengar till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden. ”Ett gäng cyklister från ett land samlar miljontals kronor. Det är lite power i det”, säger Tom Norberg som är en av cyklisterna.

De gula hjältarna som cyklar till Paris för cancersjuka barn
Sara Johnsson, Tom Norberg, Jeanette Eriksson, Gunilla Jönsson och Görel Palmér ska cykla från Sverige till Paris med Team Rynkeby. Foto: Johan W Jönsson

Förra året samlade Team Rynkeby i Sverige in smått otroliga 35 miljoner kronor. Beloppet som samlas in har ökat väldigt mycket under de senaste åren.

– När jag cyklade 2014 tror jag att vi samlade in 13 miljoner. Så det är en ökning som är helt fantastisk, säger Tom.

Många av Sveriges landskap har egna Rynkeby-lag. Totalt finns det 16 lag i Sverige och 14 av dem ska cykla till Paris i år. Halland är tillsammans med Kalmar län den här gången.

Den 8 juli börjar de trampa ner mot Frankrike och Paris. Den 16 juli förväntas cyklisterna vara framme vid Champs-Élysées. Totalt cirka 2 000 cyklister från åtta länder.

Det är nästan 120 mil som ska cyklas under veckan. Det kräver sin man och kvinna.

– Det är jätteroligt! Men vädret får gärna vara lite bättre än sist jag cyklade (2014). Då var det åtta grader och regn i sex av sju dagar. Vi frös så mycket!, säger Tom.

– Annars är det toppen. Det är så blandat med människor som cyklar. Alla gör det för den goda sakens skull, och för oss är cyklingen belöningen, fortsätter han.

I Paris samlas alla lag från de deltagande länderna. Det är cyklister som är allt från rena nybörjare som inte cyklat på en racer tidigare till de med mycket vana som är med.

– Jag tyckte inte alls om cykeln i början. Den vägde ingenting och det var lätt att ramla. Men nu tycker jag att det är en bra och snabb cykel, säger Jeanette Eriksson.

– Man har en oro och är nervös men så länge teamet är ett, man gör det ihop som ett lag och stöttar varandra så är det lugnt, säger Görel Palmér.

Inför trippen ner till Paris har Team Rynkeby olika träningsläger. Totalt fyra stycken. Det är även veckoträningar och träning under eget ansvar.

– Kravet är 250 mil innan vi cyklar iväg. Det är dels för att vi ska komma fram helskinnade, det krävs viss vana, och dels för att det inte ska bli alltför jobbigt, säger Tom.

Under resan har Team Rynkeby Halland/Kalmar ett serviceteam med fyra bilar och en motorcykel som kör framför. Det är mycket säkerhetstänk.

Själva cykelfärden ner till Paris är finalen på projektet. Redan i augusti, ett år tidigare, börjar insamlingen till Barncancerfonden med att ringa sponsorer.

– Företagen gillar det. De vill synas i det här sammanhanget och är ofta generösa. De kan få sin logga på våra kläder eller på följebilarna till exempel, säger Tom.


Dagny Klang Hindgren, Pia Johnsson (serviceteamet), Jeanette Eriksson, Görel Palmér, Gunilla Jönsson, Tom Norberg, Sara Johnsson och Berth Hindgren (serviceteamet) i Team Rynkeby Halland. Foto: Johan W Jönsson


Alla pengar som kommer in från företagen går oavkortat till Barncancerfonden. Alla cyklister betalar själva sin egen cykel, kläder, mat och husrum under resan.

– Alla pengar som skänks de skänks. Det är viktigt att poängtera att det är ingen som sponsrar vårt cyklande när de stöttar Team Rynkeby, säger Gunilla Jönsson.

Just nu jagar dock Team Rynkeby Halland/Kalmar ”Team-spons” för att komma till Paris. Det är bland annat till bränsle och mat. Men då är det uttryckligt att det är till team-spons.

– Både företag och privatpersoner kan sponsra vårt team så att vi kommer ner. Alla pengar som blir över går direkt till Barncancerfonden, säger Sara Johnsson.

Varför gör ni det här?

– Dels är det så klart för en god sak. Sedan är det gemenskapen - att jobba mot samma mål. När många går samman så får det en jäkla effekt. Det är även träningen och upplevelsen, säger Tom.

– Man träffar så många olika människor och man får nya vänner. Det är folk man aldrig skulle träffa om man inte varit med om det här, säger Gunilla Jönsson.

– Det är power i trycket från laget. Vi har egna barn och om de skulle bli sjuka. Vad kan jag göra då? Vad jag än gör kommer jag inte upp i närheten av vad ett lag samlar in, säger Tom.

Cyklister som cyklar i grupp på vägarna brukar generellt inte vara så populära bland bilister. Men det är skillnad när man kommer i den gula Rynkeby-tröjan.

– Det är i princip idel hejarop. De flesta vet vad vi gör och vad vi cyklar för. De som känner till det har överseende. Vi är noggranna med att inte ställa till det, säger Tom.

– Det är inte fart och vinst som räknas. Här är det insamlingen och gemenskapen. Då kan man hellre ta det lite lugnt och sköta sig, fortsätter han.

Checköverlämningen från Team Rynkeby sker i september. Då återstår det att se om de 35 miljoner kronorna från i fjol kan brädas det här året.


På servicegruppmedlemmarnas tröjor står det "Vi kämpar för livet". Foto: Johan W Jönsson