Klik venligst
NYHETER 2023-11-14 KL. 16:13

Därför testar stand up-komikerna skämt i just Laholm

Av Johan W Jönsson

Många är de komiker som väljer att komma till just Laholms teater för sina provföreställningar. David Batra, Måns Möller, Petrina Solange, Johan Glans och Carl Stanley är några av dem och i början av december kommer Niklas Andersson.
– Eftersom att jag ska testa skämten kommer laholmarna att få se medioker stand up, säger Niklas Andersson och skrattar.

Därför testar stand up-komikerna skämt i just Laholm
Niklas Andersson kommer till Laholm i början av december. Han är bara en av många komiker som väljer att testa skämt här. Foto: Robert Eldrim

50-åringen är utbildad systemvetare och har tidigare jobbat på Ericsson. Sedan 2012 är han professionell stand up-komiker. Det stora genombrottet kom på turnén ”Badjävlar” 2017.

Andersson var inkallad som ersättare för Henrik Schyffert, som fått förhinder. Undertecknad såg Badjävlar i Tylösand och kände inte till Niklas sedan tidigare. Men han var roligast av alla.

Mellan 2018 och 2022 satte Andersson upp föreställningen ”Medelmåttan från Hisingen”. Den blev mycket uppskattad och en rad olika extraföreställningar fick sättas upp.

– Jag har varit på teatern i Laholm tidigare. Jag tror att det var som uppvärmare för Johan Rheborg. Det är en otroligt fin teater men också lite spöklik, säger Andersson.

– Det finns ett hotellrum precis bakom scenen. Vi hade det hotellrummet som loge. Öppnar du en dörr så är du på scenen, så det är lite annorlunda, fortsätter han.

Vad kommer du att att bjuda publiken i Laholm på?

– Medioker stand up kommer de att få se, skrattar Niklas.

– Jag har testat det mesta sedan tidigare men aldrig tillsammans. Något kommer jag också att köra för allra första gången. Jag har skrivit lite uppslag på postitlappar.

”Kolla serier”, ”Köpa jeans”, ”Sunk-thai”, ”Talfröken”, ”Jag har börjat med nattkräm”, ”Välja gymnasium” finns bland idéerna som Niklas har inför provföreställningen i Laholm.

– Jag vet inte. Det finns inget riktigt sammanhang i det än. Men något ska det förhoppningsvis bli av det. Det är ju en provföreställning, så vi får se vad som går hem hos publiken.

Under den här hösten har Niklas turnerat med ”One night stand up” tillsammans med Jonatan Unge, Ina Lundström, Petrina Solange, Henrik Nyblom och Carl Stanley.

I Laholm är tanken att skämt inför vårens stand up-föreställning ”Niklas från Göteborg” ska testas. Det är en fristående fortsättning på succén ”Medelmåttan från Hisingen”.

– Folk vänder sig av någon anledning mot att jag kallar mig själv för medelmåtta nu. Så då får jag väl säga att jag är Niklas från Göteborg istället, skrattar Andersson.

Hur kommer det sig att så många komiker kör provföreställningar i Laholm?

– Man vill doppa tån i vatten som på något sätt är välkänt, men ändå inte. Jag tänker att det är vanligt folk i Laholm och för mig personligen är det på lagom avstånd.

– Jag ska förhoppningsvis ligga kvar på Lisebergsteatern hela våren och man vill inte testa för mycket i den stad där man ska köra. Sedan är det en jättefin teater i Laholm.

Att många väljer att testa skämt i Laholm och har gjort det med framgång gör att fler vill komma hit. Men det är inte bara det och den fina teatern som gör det.

– Många tänker nog inte på att flera av oss har samma turnéproducent. Det är hon som har nosat upp teatern i Laholm. Hon tycker att den är bra och vi gör som hon säger, skrattar Niklas.

Komikern stämmer väl in på epitetet ”glad göteborgare”. Under intervjun har han hela tiden nära till skratt. Samma dag som LT pratar med Niklas har David Batra blivit utsedd till årets julvärd.

– Det var riktigt, riktigt roligt! Jag ska höra av mig till David senare när allt lugnat ner sig lite för honom. Vi ska faktiskt göra en provföreställning tillsammans veckan innan jag ska till Laholm.

– Han är väl förunnad uppdraget som julvärd. Vill man ha någon där så är det han. Han har forfarande de pliriga ögonen och är lite full i fan men är snäll och väldigt skön som person.

Han kommer göra ett gott jobb alltså?

– Det är jag helt övertygad om att han kommer att göra, avslutar Niklas Andersson.

Komikern kör sin provföreställning i Laholm fredagen den 1 december.