Klik venligst
NYHETER 2023-10-25 KL. 12:06

Conditori Cecil utsatt för nattlig skadegörelse

Av Rickard Gustafsson

En sten, stor som en manlig knytnäve, kastades genom skyltfönstret till Conditori Cecil. Ägaren fick inleda arbetsdagen med att städa glassplitter som låg överallt i butiken.
– Det är jättetråkigt, säger Rickard Andersson.

Conditori Cecil utsatt för nattlig skadegörelse
Rickard Andersson har ingen aning om varför någon gett sig på att kasta sten mot fönster på hans kafé. Foto: Rickard Gustafsson

När kaféägaren Rickard Andersson kom till jobbet vid 04-tiden noterade han att det var svalt inomhus. Först trodde han att det var ett fönster som stod öppet, men när butiken tändes upp upptäckte han omgående att det låg glassplitter över hela golvet.

På golvet, under bordet till höger om entrédörren låg stenen. I stället för att dra i gång bakugnen blev det ett samtal till polisen och städning av lokalen.

Laholmspolisen meddelar att det inte finns några kända iakttagelser av nattens skadegörelse.

– Jag har ingen aning varför det hänt. Har ingen anledning att tro att någon vill mig illa, säger Rickard Andersson och visar att splittret från fönstret även gjort märken i en glasmonter där det ligger bakverk och smörgåsar.

Kaféägaren berättar att det är första gången hans verksamhet blivit utsatt för skadegörelse under de fem år han drivit Cecil, bortsett från 2019 då fönstren blev nedsmetade med nynazistiska klistermärken.

Det skedde efter att han satt upp en Pride-flagga på fasaden, i samband med SD-ledaren Jimmie Åkessons besök på Stortorget.

– Klistermärkena sattes upp i några veckor efter det, sen ebbade det ut. Det är så längesen så jag gör ingen koppling till det, säger Rickard Andersson.

Stenen gick rakt genom englasfönstret och in i Conditori Cecils butiksdel. Foto: Rickard Gustafsson

Händelsen innebar dock att kaféägaren kollade upp sin försäkring, eftersom han vid tidpunkten kände viss oro för att någon skulle ge sig på att krossa fönster.

– Då ingick det inte i försäkringen om någon knäckte en ruta, så då tog jag en tilläggsförsäkring och det är ju bra nu.

Kaféet kunde på onsdagsmorgonen öppna som vanligt. När LT är på plats är ett par killar från en glasfirma i full gång med att byta ut den krossade rutan.

– Det är jättetråkigt! Onödigt, framför allt nu när det är lågsäsong. Då är en självrisk på 10 500 kronor inte det man behöver.

Rickard Andersson håller ändå humöret uppe och kostar på sig att skoja.

– Jag kanske ska göra en liten installation av stenen och glassplittret och försöka sälja den. Det kanske räcker till självrisken…