Klik venligst
NYHETER 2023-11-16 KL. 15:21

Byggföretaget på nytt en av toppgasellerna

Av Johan W Jönsson

ALJO Bygg AB har åter blivit utsett till ett av årets gasellföretag. Fjolårets tredjeplats i länet följdes upp av en femteplats i år. Bolaget har mer än fördubblat sin omsättning och gör därför skäl för att vara ett av Sveriges mest snabbväxande bolag. Ytterligare sex företag från Laholms kommun kvalade in som gaseller.
– Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit nominerade igen. Utan våra anställda hade det inte varit möjligt, säger Alexander Lago och Johan Agnvall som driver ALJO Bygg.

Byggföretaget på nytt en av toppgasellerna
Alexander Lago och Johan Agnvall äger och driver ALJO Bygg som åter placerat sig högt bland gasellföretagen i Halland. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Affärstidningen Dagens Industri utser gasellerna. Färre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas gasellföretag.

Det finns en rad kriterier som måste uppfyllas. Företagen ska ha växt utan sammanslagningar och god lönsamhet är viktigt. Det handlar om Sveriges mest snabbväxande företag.

– I år hade vi lite bättre koll på vad som krävdes för att vara med. Vi förväntade inte oss inget men vi visste samtidigt att vi uppfyllde kriterierna, säger Alexander Lago.

Lago och Agnvall är barndomsvänner och tillsammans startade de sitt företag 2017. Tidigare hade de goda vännerna drivit enskilda firmor på varsitt håll.

Perioden som ALJO Bygg blivit gasell för är 2019-2022. Från 2021 till 2022 ökade företaget sin omsättning från 19 197 000 kronor till 39,5 miljoner kronor.

– Kriterierna ska uppfyllas varje år. På det sättet blir det svårare och svårare att komma med. Framförallt om man går in i en lågkonjunktur. Då blir det kämpigare, säger Lago.

Under den senaste fyraårsperioden har ALJO Bygg haft en tillväxt på 537 procent. Under perioden innan hade man en tillväxt på 683 procent.

– Det senaste året har varit bra. Vi är uppe och snurrar på 40 miljoner i omsättning. Så vi har dubblat på ett år. Det har varit ohyggligt bra tider, säger Lago.

Johan Agnvall och Alexander Lagos företag är ett av de mest snabbväxande i länet. Gasellgalan ägde rum på Kooperativet Lindholmen i Göteborg. Foto: Pressbild

Hur ser ni framåt?

– Det är mer utmanande tider nu. Vi kommer inte dubbla vår omsättning. Det blir svårt. Vi har att göra men vi har inte lika lång framförhållning som tidigare.

– Nyproduktionen är väldigt åtstramad och det är där vårt fokus har legat tidigare. Vi har ställt om lite och kör mer på mindre saker som renoveringar och takbyten.

– Ränteläget gör allt. Folk väntar och vill se att det stabiliserar sig först och det har jag full förståelse för. Men byggas behöver det, så vi ser ändå ljust på framtiden.

Varför har det gått så bra för just er?

– Våra jobb är välplanerade och löper över varandra. Men framförallt så har vi lyckats få tag i duktiga, drivna och självständiga anställda som gör ett väldigt bra arbete, säger Lago.

Är ni duktiga på att fira?

– Vi brukar försöka hitta på lite roliga saker tillsammans. Vi var på skidsemester i våras och hade en stor sommarfest med band. Är det lite familjärt och vänskapligt jobbar man bättre ihop.

Gasellgalan ägde rum på Kooperativet Lindholmen i Göteborg. Boxflow AB hamnade högst upp i Halland med en tillväxt på 658 procent.

Övriga gaseller i Laholms kommun är Baker Corps AB, Spitze AB, KA Industriteknik AB, Lanthotell Lögnäsgård AB, Sydpumpen AB samt Veinge Busstrafik Aktiebolag.

Fakta Gasellföretag

Varje år sedan år 2 000 utser Dagens industri de snabbast växande företagen i Sverige till gasellföretag.

Gasellundersökningen rankar Sveriges mest framgångsrika företag i 21 län. Undersökningen bygger på företagets fyra senaste årsredovisningar.

Färre än en procent av Sveriges aktiebolag uppfyller kraven för att få kallas gasellföretag.