Klik venligst
NYHETER 2024-03-18 KL. 17:36

Butiksägare rånad och misshandlad av klädtjuv

Av Rickard Gustafsson

En 26-årig man misstänks för rån mot Man & Women Fashion i Laholm. Butiksägaren Ann-Louise Lund blev fysiskt attackerad när hon försökte stoppa mannen från att lämna butiken med kläder för nästan 8 000 kronor.
– Jag ställde mig i vägen men trodde aldrig att han skulle ge sig på mig, säger den chockade och blåslagna butiksägaren till LT.

Butiksägare rånad och misshandlad av klädtjuv
Laholmspolisen har stora förhoppningar om att lösa rånet mot Man & Woman Fashion. En 26-årig man greps efter husrannsakan och anhölls efter förhör. Han frihetsberövades i ett dygn och släpptes men är fortfarande misstänkt. Foto: Rickard Gustafsson

Det har gått tre dagar sedan modebutiken Man & Women Fashion på Nyby industriområde utsattes för ett rån.

När LT:s reporter hälsar på står den 74-åriga butiksägaren Ann-Louise Lund och talar om det som inträffat med en kollega från en närliggande butik.

Hon har smärtor i armen och axeln och händelsen gör sig ständigt påmind i hennes medvetande.

– Förlåt mig, men jag blir lite misstänksam när det kommer in människor jag inte känner igen, säger Ann-Louise som förklarar att hon gärna berättar om det som hänt men att hon inte vill bli fotograferad.

Ann-Louise berättar att hon frågade mannen, som senare skulle attackera henne, om han ville ha hjälp.

– Han kom in som en vanlig kund och plockade med sig jackor, byxor, skjortor och t-shirts och gick in i provrummet, berättar Ann-Louise.

När mannen lämnade provrummet såg det ut som att han gömt plagg innanför den bylsiga ytterjackan. Hon förstod vad som var på väg att ske och tryckte på larmknappen – under kassadisken – som skickar ett direktlarm till Securitas.

I stundens hetta beslutade hon sig för att ingripa på egen hand.

När klädtjuven var på väg att lämna butiken blockerade Ann-Louise utgången. Mannen blev våldsam och attackerade henne med slag och en knuff så hon föll.

– Han slog till mig på armen och knuffade mig rätt in i entrédörren. Jag är mycket ledsen och tycker det är hemskt och fruktansvärt det som hänt, säger hon och berättar att hon träffat läkare som skrivit ut smärtstillande och lugnande tabletter.

Rånet inträffade vid lunchtid, fredagen den 15 mars, och butiken hade vid tidpunkten många kunder.

Laholmspolisen beskriver bevisläget som gott och förklarar att händelseförloppet fångats upp av övervakningskameror. Ett vittne tog dessutom registreringsnumret på den bil som stod och väntade utanför butiken, vilken mannen hoppade in i efter rånet.

– Flera vittnen har kunnat peka ut och identifiera mannen både till utseende och namn, säger Dan Larsson vid Laholmspolisen.

Polisen kunde senare samma dag gripa den 26-årige mannen i samband med en husrannsakan där också kläder från rånet anträffades och kunde beslagtas. Värdet på stöldgodset uppgår till 7 795 kronor.

– Han medtogs till förhör och anhölls men släpptes dagen därpå och han är fortfarande misstänkt för rånet, säger Dan Larsson.

Att mannen bara ett dygn efter rånet försattes på fri fot har Ann-Louise svårt att förstå.

Hon säger att polisen försäkrat henne om att mannen inte kommer återvända, men hon har svårt att släppa det ur tankarna.

– Det finns en risk att han kommer tillbaka och jag har inte så många anställda och måste jobba. Dessutom har jag 20 modevisningar och livesändningar som ska planeras. ”The show must go on”, säger hon till LT.

Ångrar du att du ingrep?

– Jag är 74 år gammal och det klart att jag ångrar mig. Jag har inte tänkt att dö i butiken, men jag trodde aldrig att han skulle ge sig på mig, säger Ann-Louise Lund.