NYHETER 2022-06-03 KL. 17:53

Bötesblocket blev fulltecknat på nolltid

Av Rickard Gustafsson

Tre poliser, tre trafikkontroller på tre olika orter i sammanlagt tre timmar. Resultatet blev häpnadsväckande. 24 fortkörare haffades, fyra körkort omhändertogs och en man greps för grov olovlig körning.
– De hade fullt upp och hann inte ta fler, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Bötesblocket blev fulltecknat på nolltid
Många bilister blev några tusenlappar fattigare när Laholmspolisen skrev ut hastighetsböter på löpande band efter trafikkontroller i Skummeslövsstrand, Våxtorp och Veinge. Foto: Arkivbild

Laholmspolisen får var och varannan dag in samtal och rapporter från kommunmedborgare som vill att polisen ska övervaka och sätta upp trafikkontroller på olika platser i Laholms kommun.

Anledningen är att de anser att det går på tok för fort på vägarna. Laholmspolisen valde ut tre av platserna som det klagats mest över och resultatet blev minst sagt uppseendeväckande.
Fortkörarna åkte dit på löpande band och de tre poliserna i tjänst hann knappt skriva ut böter innan de vinkade in nästa bil.

Totalt blev det 24 fortkörningsböter och fyra personer blev av med körkortet. Lägg därtill att en 31-årig helsingborgare haffades för grov olovlig körning efter att ha kört i 55 km/t utanför en förskola.
– Körkortet hade rykt om han hade haft ett, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen om den tidigare dömde helsingborgaren som åkte fast utanför förskolan Fyren på Stora Strandvägen i Skummeslövsstrand.

Han var inte ensam om att blåsa på längs med 30-sträckan utanför förskolan. Ytterligare 12 bilister fick böter och tre blev av med körkortet.

Polisen satte också upp en kontroll på 30-sträckan utanför Veingeskolan. Där fick fyra förare hala upp plånboken och betala 2 000-2 800 kronor.

I Våxtorp, på 60-sträckan innan man kommer in i samhället från Örkelljunga-hållet, togs sju fortkörare och en blev av med körkortet.
– Där gick det i 102 km/t efter att säkerhetsmarginalen dragits av. Det stod säkert minst 110 km på den hastighetsmätaren, säger Christer Andersson.

Kontrollerna ingick inte i någon särskild trafiksäkerhetsvecka utan genomfördes då Laholmspolisen hade lite mer manskap än normalt att tillgå.
– Det är utifrån medborgarnas önskemål och vi passade på att göra det här när vi var lite mer personal än vi brukar vara. Vi gör inte det här för att dra in extra pengar till statskassan, säger Christer Andersson med betoning på att kontrollerna handlar om trafiksäkerhet som i förlängningen räddar liv.

Men 24 böter, fyra omhändertagna körkort på tre timmar, vad säger det?
– Att folk kör för fort. Men det är många böter och kollegorna hade fullt upp och hann inte ta fler.