Klik venligst
NYHETER 2023-01-13 KL. 12:36

Bostadspriserna i Halland fortsätter att sjunka

Av Johan W Jönsson

I alla län i Sverige har bostadspriserna nu gått ner under det senaste året. I Halland föll priset på såväl villor som bostadsrätter med i snitt 15 procent. Laholm följer länets snitt som ligger över rikssnittet.

Bostadspriserna i Halland fortsätter att sjunka
Villapriserna sjunker i hela Sverige och mer i Halland än genomsnittet. Laholm följer Hallands siffror. Foto: Bildbyrån

Under de tre senaste månaderna har villapriserna sjunkit med 9 procent i Halland och bostadsrättspriserna med 13 procent. Det är mer än i övriga landet.

Priserna sjunker dock i hela Sverige och under 2022 innefattas nu samtliga län av sjunkande priser. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I Laholms kommun sjönk villapriserna med 15,7 procent under fjolåret. Det är mest i länet efter Halmstad på 17,2 procent.

Under de tre senaste månaderna sjönk villapriset med 7,9 procent. Det är mest i länet efter Falkenberg som hade en nedgång med hela 14,6 procent på tre månader.
  har analyserat siffrorna och meddelar att det är svårt att dra några direkta slutsatser av prisutvecklingen i december då det alltid är lugnare då.

Marcus Svanberg är vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
– Men fortsatt höga elpriser, stigande räntor och den höga inflationen gör det ekonomiskt tuffare för många hushåll och antalet bostadsförsäljningar var färre än normalt, säger han.

I Halland har bostadsrättspriserna sjunkit med 13 procent och villapriserna med 9 procent de senaste tre månaderna. I landet är det 2 procent för bostadsrätter och minus 8 procent för villor.

Det har varit en mycket stor uppgång gällande priserna de två senaste åren och det har skapat en stor fallhöjd för bostadspriserna i Sverige, menar Länsförsäkringar.
– Chockhöjda räntor, elkris och kraftig inflation har skapat ”den perfekta stormen”. Trots det ser vi tecken på ökad optimism och räknar med att prisfallet stannar av under våren, säger Svanberg.

2022 har priserna på bostadsrätter och villor sjunkit med 16 respektive 15 procent. Riksnittet ligger på 9 respektive 10 procent.
Fritidshuspriserna i Halland har sjunkit med 1 procent över samma tolvmånadersperiod. Det är samma siffra som för landet i helhet.

Antalet bostäder till salu ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. Under året får den som ska sälja räkna med att prisläget kan ha försämrats och att det tar längre tid att få sålt.
– Åtminstone när det gäller eluppvärmda villor eller en bostadsrätter i en högt skuldsatt förening, säger Marcus Svanberg.

De tre senaste månaderna såldes 402 bostadsrätter i Halland. Det är 19 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 430. Vilket motsvarar en nedgång med 18 procent.


Fakta: Tre tips från Länsförsäkringar

Så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad.
1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.