Klik venligst
NYHETER 2022-08-30 KL. 17:58

Bonden har inte råd att starta den nya bevattningen

Av Johan W Jönsson

Förra året investerade Jonatan Strömberg i Antorp i en ny bevattningspump och han grävde ner rör och bevattningsposter på gården. Allt för att förenkla i vattnandet av sina grödor. Bevattningen är utdragen och startklar men han har inte råd att starta den på grund av rådande elpris. ”Det är inte klokt!”, säger Jonatan.

Bonden har inte råd att starta den nya bevattningen
Jonatan Strömberg i Antorp har investerat i ett nytt bevattningssystem men på grund av de dyra elpriserna har han inte råd att starta bevattningen. Foto: Johan W Jönsson

Det bär sig helt enkelt inte att vattna vallen. Det är mer ekonomiskt att låta gräset bränna ner än att vattna och skörda det.

I fjol köpte Jonatan ny pump, nyare begagnad bevattning och grävde ner ny stamledning på hela fastigheten. Han köpte gården av sin morfar för två år sedan.

– Jag tänkte att har jag nu en egen sjö så får jag ta tillvara på det. Det är väldigt lätta jordar här uppe. Så jag la hela vintern på att gräva ner nya rör och bevattningsposter.

Så mycket vattnande har det dock inte blivit på grund av skenande elpriser. Veten och rapsen på gårdens 40 hektar klarade sig hyggligt men gräset får torka.

– Det är nästan tio gånger så dyrt att köra i timmen mot normalt. Man är van vid 40, 50 öre sommartid. Nu kostar det fyra, fem kronor, säger Jonatan.

Från att det kostat 20 kronor i timmen så kostar det nu 200 kronor i timmen att vattna. Då är det inte ekonomiskt försvarbart.

– Gräset skulle gå till hästfoder. Det bär sig tyvärr inte. Jag går inte ens plus, minus, noll. Jag går back om jag skulle vattna gräset till det priset.

Hur känns det?

– Det känns riktigt surt! Pengarna går ju upp i rök. Man har etablerat grödan och gödslat. Och nu byter jag inte ens pengar om jag startar bevattningen.

– Så pratas det om att vi ska ha en viss självförsörjningsgrad på mat i Sverige i dessa tider med krig i Europa. Men vi har inte energin för att få fram maten.


Nya bevattningsrör grävdes ner på fastigheten i vintras. Nu kan de inte användas på grund av elpriset. Foto: Johan W Jönsson


Jonatan har flera ben att stå på. Han äger och driver Strömbergs Mekaniska och är dessutom förman på Grönfodertorken i Genevad. Han är ungefär 30 procent bonde.

– Vi har kört tredjeskörden på torken och det finns knappt någonting. Det är 30 procentig skörd på vallarna. Det är nästan lika torrt som det var 2018, säger Jonatan och fortsätter:

– Skillnaden är att spannmålen är skördad. Så man upplever inte det på samma vis. Men just till vallproduktionen är det inte bra. Både andra- och tredjeskörden är svårt drabbad av torkan.

På verkstaden ser han med oro inför vintern och de kostnader det kommer medföra med de dyra elpriserna. Han vet inte hur han ska bära sig åt för att kunna hålla öppet.

– Detta måste bli ett uppvaknande. Man hoppas att gemene man inser vad det innebär när vi inte ens har energiförsörjningen på plats i vårt land.

– Det är ju inte bara höga elräkningar för Svensson. Vi kommer inte ha råd att producera mat och industrierna kommer stanna.

Ser du någon lösning?


– Sett till just bevattning så är det faktiskt billigare att vattna med en dieseldriven pump som det är nu. Och det kan man ju starkt ifrågasätta ur klimathänseende.

– Det bär sig lite bättre men det är ju inte hållbart att gå och köpa dieseldrivna grejer år 2022. Det kommer jag inte att göra, säger Jonatan.

– Den enda riktiga lösningen som jag ser det är att de på högre ort får se till att vi har ström att tillgå till rimliga pengar. Ingen verksamhet överlever detta på sikt.


Jonatan Strömberg förklarar att han inte ens går plus minus noll på att vattna. Han förlorar mer på det än vad han gör på att låta gräset torka. Foto: Johan W Jönsson